Tvoří se dějiny. Japonská válečná loď kotví v Číně

gaz
24. 6. 2008 15:30
Humanitární zásilka boří více než 60leté tabu
Japonská válečná loď Sazanami zakotvila v přístavu Čan-ťiang. A začala tak psát novou kapitolu v čínsko-japonských vztazích po 2.světové válce
Japonská válečná loď Sazanami zakotvila v přístavu Čan-ťiang. A začala tak psát novou kapitolu v čínsko-japonských vztazích po 2.světové válce | Foto: Reuters

Čan-ťiang- Více než šestimilionové město Čan-ťiang, které je centrálou jihočínské flotily, se v úterý stalo svědkem přelomové události. Poprvé od konce druhé světové války totiž v čínském přístavu zakotvila japonská válečná loď.

Událost je vnímána jako symbol zlepšujících se vztahů zemí, které se ještě nedávno - za vlády japonského premiéra Džuničira Koizumiho - nalézaly na bodu mrazu.

Důležitost, která je této návštěvě připisována, je vidět i ze zájmu japonských médií, která na ni akreditovaly 60 novinářů.

Miliony mrtvých

Čínsko-japonské války a japonská okupace za sebou zanechaly přibližně dvacet milionů mrtvých Číňanů. Koizumiho návštěvy v tokijské válečné svatyni Jasukuni, kde jsou pohřbeni i váleční zločinci, se proto nesetkávaly v Pekingu - ale ani v Koreji, kterou Japonsko za války rovněž okupovalo - s pochopením.

Vztahy mezi současným japonským premiérem Jasuem Fukudou a čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem jsou však dobré, což potvrdila i Chuova návštěva v Tokiu na začátku května.

Čtěte více: Prezident Číny v Japonsku: Návštěva plná emocí

Jak je otázka japonské okupace pro Čínu citlivá, se však ukázalo brzy poté.

Japonsko je mezi zeměmi, které Číně poskytly pomoc po ničivém zemětřesení v provincii S´-čchuan
Japonsko je mezi zeměmi, které Číně poskytly pomoc po ničivém zemětřesení v provincii S´-čchuan | Foto: Reuters

Peking totiž odmítl část humanitární pomoci obětem po zemětřesení v provincii S´-čchuan, které si vyžádalo téměř 90 tisíc mrtvých nebo nezvěstných. Kvůli tomu, že ji měla distribuovat japonská válečná letadla.

Zvědavost poráží averzi

Rovněž japonská válečná loď Sazanami přiváží humanitární pomoc obětem zemětřesení. Do přístavu ji podle listu China Daily doprovodil čínský křižník Šen-čen, který ve stejně průlomové návštěvě dorazil loni v listopadu do Japonska.

Čtěte více: Čínská válečná loď připlula do Japonska. Na návštěvu

Někteří z obyvatel města podle agentury Reuters stále Japoncům neodpustili, většina však podle listu China Daily přijala návštěvu válečné lodi klidně.

"Dozvěděl jsem se o té zprávě z novin někdy před měsícem. Mnoho Číňanů včetně mě vůči tomu necítí averzi. Do jisté míry jsme na japonskou loď spíše zvědaví," řekl deníku Sü Feng, podle kterého pomohla změnit postoje lidí japonská pomoc po nedávném zemětřesení.

 

Právě se děje

Další zprávy