Exšéfa NSA odposlouchávali. Jeho hovor šel živě na web

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
25. 10. 2013 13:51
Generál Michael Hayden si ve vlaku nedával pozor. Vše, co řekl, se objevilo na Twitteru.
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Je to tak trochu ironie. Osmašedesátiletý Michael Hayden, bývalý šéf dvou nejobávanějších amerických tajných služeb, se sám stal obětí "odposlechů".

To vše v době, kdy Evropou hýbe skandál kolem zjištění, že Spojené státy v nebývalé míře špiclovaly nejen telefony či internetovou komunikaci milionů lidí, ale i přední politiky.

Někdejší ředitel Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a Ústřední zpravodajské služby (CIA) si nedával pozor v rychlovlaku do New Yorku a telefonoval tak nahlas, že ho slyšela půlka vozu.

Toho využil příležitostný bloger The Huffington Post Tom Matzzie. A vše, co zaslechl, dával na Twitter.

Připadám si jako NSA

"Poslouchám bývalého vrchního špiona NSA Michaela Haydena, kterak poskytuje off-record rozhovory. Připadám si jako NSA. Až na to, že jsem na veřejnosti," podělil se Matzzie se svými followery. Anonymní zdroj tak přišel o anonymitu.

Německá kancléřka Angela Merkelová drží v ruce smartphone BlackBerry Z10, který se pyšní vysokým zabezpečením. Fotografie je z březnového veletrhu CeBit.
Německá kancléřka Angela Merkelová drží v ruce smartphone BlackBerry Z10, který se pyšní vysokým zabezpečením. Fotografie je z březnového veletrhu CeBit. | Foto: Reuters

Hayden se podle něj mimo jiné rozpovídal o speciálně upraveném telefonu značky BlackBerry, který svého času používal americký prezident Barack Obama. Podle generála tím ovšem šéf Bílého domu ohrozil národní bezpečnost.

Shodou okolností šifrovaný smartphone stejného výrobce používala i německá kancléřka Angela Merkelová, která se (podobně jako špičky francouzské či italské politické scény) stala obětí amerického špiclování.

"Kecy liberálního aktivisty"

"Jsem si poměrně jistý, že Hayden mluvil s Massimem Calabresim z (časopisu) TIME," poznamenal bloger, který svým "online přenosem" vzbudil na mikroblogovací sociální síti pozdvižení.

Exšéf tajných služeb navíc podle The Washington Post už během cesty dostal od někoho tip, že je "odposloucháván" a zamířil za Matzziem s dotazem, zda nechce interview, což bloger odmítl s tím, že není reportér. "Každý je reportér," opáčil údajně Hayden.

Hovor se posléze stočil na čtvrtý dodatek Ústavy USA, jenž se zabývá právem na soukromí. A oba muži se prý shodli na tom, že se neshodnou. Hayden se na rozloučenou nechal s Matzziem vyfotografovat.

Později vše, co se objevilo na Twitteru, ostře odmítl. Matzzieho tweety označil za "kecy liberálního aktivisty, který seděl o pár sedadel dál a občas zaslechl útržky rozhovoru".

 

Právě se děje

Další zprávy