Lavrov se znovu zastal Sýrii: Nemáte proti ní důkazy

ČTK ČTK
27. 9. 2013 21:00
Sergej Lavrov hovořil v pátek ve Valném shromáždění OSN o nasazení chemických zbraní v Sýrii
Válkou zničený Homs.
Válkou zničený Homs. | Foto: REUTERS/Yazan Homsy

New York - Západ nemůže obviňovat a odsuzovat syrský režim bez důkazů. Ve Valném shromáždění OSN to dnes řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, když hovořil o nasazení chemických zbraní v Sýrii.

Zopakoval tak předchozí pozici Moskvy, která nesdílí přesvědčení Západu, že srpnový chemický útok u Damašku spáchal syrský režim.

Rusko tvrdí a snaží se také dokázat, že je za tímto útokem syrská opozice. Případ už v srpnu vyšetřovali inspektoři OSN. Nyní jsou v Sýrii znovu a prověřují sedm dalších údajných chemických útoků.

Lavrov řekl, že vyšetřování v Sýrii musí být nestranné a jeho výsledek musí prověřit Rada bezpečnosti OSN, která se bude řídit "výhradně fakty, nikoli obviněními nebo domněnkami".

"Je nepopiratelné, že v Sýrii byly použity chemické zbraně, avšak to nikomu nedává právo obviňovat a odsuzovat," řekl ministr.

U Damašku při chemickém útoku z 21. srpna dle USA a opozice zahynuly stovky lidí. Inspektoři ve zprávě o tomto incidentu napsali, že byl použit sarin, avšak nikoho konkrétního z útoku neobvinili.

Z množství použitých látek se ale dá dle západních států usuzovat, že viníkem musí být jedině režim, který má chemické zbraně stále pod kontrolou. O šetření dalších útoků inspektoři chtějí sepsat zprávu do konce října.

Rusko po útoku z 21. srpna navrhlo, aby se Sýrie zbavila chemických zbraní, na což Damašek přistoupil. Požádal o přistoupení k úmluvě o zákazu chemických zbraní a poskytl seznam míst, kde zbraně uskladňuje a vyrábí.

Dle rusko-amerického plánu bude možné chemické zbraně zlikvidovat do půlky příštího roku, bude-li Sýrie spolupracovat.

V Radě bezpečnosti OSN se bude v noci na sobotu hlasovat o rezoluci, která má nasazení chemických zbraní v Sýrii odsoudit a umožnit dohled na jejich zničení. Poprvé od začátku syrského konfliktu se na znění rezoluce o Sýrii dohodli všichni stálí členové RB OSN.

 

Právě se děje

Další zprávy