Jak je to s rezolucí o Sýrii? Moskva popírá shodu

ČTK ČTK
25. 9. 2013 23:57
"Toužebné přání," označují možnost pokroku v jednání Rady bezpečnosti ruští zástupci

New York - Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN se údajně dohodlo na zásadách rezoluce o syrských chemických zbraních. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na diplomaty obeznámené s jednáním.

Ke shodě členové Rady dospěli během jednání na úrovni ministrů zahraničí, jemuž byl přítomen generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Mluvčí ruské delegace ale zprávy o pokroku odmítl s tím, že jde o "toužebné přání".

Návrh rezoluce bude všem patnácti členům Rady bezpečnosti předložen už brzy, uvedla agentura Reuters. Podle ruských médií lze očekávat, že bude na stole do dvou dnů. Zástupci Spojených států, Británie, Francie, Ruska a Číny se znovu sejdou v pátek, aby projednali plán na svolání ženevské konference o mírovém urovnání syrské krize.

Mluvčí ruské delegace ale optimismus západních delegátů vzápětí zchladil. "Je to jen jejich toužebné přání," řekl. "Skutečnost je jiná. Práce na přípravě návrhu rezoluce pokračuje," dodal. Později jeho slova potvrdil i nejmenovaný americký diplomat, podle něhož je pokrok patrný, ale "práce není hotova".

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN je formálním základem plánu na kontrolu a postupné zničení zásob syrských chemických zbraní. Debatu o obsahu rezoluce dosud komplikovaly rozpory o její vymahatelnosti. Zatímco západní státy trvaly na tom, že rezoluce musí obsahovat trest za její případné neplnění, Rusko ani Čína s takovým postupem nesouhlasily.

Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov řekl, že rezoluce bude obsahovat zmínku o sedmém článku Charty OSN, který možnost násilného zásahu umožňuje. Jeho uplatnění ale nebude automatické, podmínkou bude nová rezoluce Rady.

Syrský režim s návrhem na likvidaci svých chemických zbraní souhlasí. Podle syrské vlády by operace stála kolem jedné miliardy dolarů a měla by se uskutečnit během první poloviny příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy