Kerry chce o úderu v Sýrii přesvědčovat arabské země

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 9. 2013 7:20
Z evropských zemí ho v sobotu podpořily jen dvě: Francie a Dánsko
John Kerry a Francois Hollande.
John Kerry a Francois Hollande. | Foto: Reuters

Washington - Americký ministr zahraničí John Kerry se v neděli sejde v Paříži s delegací Ligy arabských států.

Kerry se bude snažit přesvědčit arabské země o nutnosti vojenského úderu proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada za jeho údajné používání chemických zbraní. Liga arabských států před týdnem vyzvala OSN a mezinárodní společenství, aby převzaly odpovědnost za vývoj v Sýrii, a údajně je ochotna zásah z velké části financovat.

Snaha Washingtonu získat spojence pro vojenský zásah zatím příliš úspěšná není.

Americký prezident Barack Obama zůstal na petrohradském summitu skupiny G20 v této věci víceméně osamocen a ani sám Kerry v sobotu nepřesvědčil šéfy diplomacií EU o nutnosti úderu v Sýrii.

Na setkání v litevském Vilniusu americké stanovisko podpořila jen Francie, která to činí již od začátku krize, a také Dánsko, odkud pochází generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen.

V závěrečném prohlášení vyzvala unie alespoň k jasné a rázné odpovědi prostřednictvím OSN.

Ministři zahraničí evropské osmadvacítky v sobotu podle agentury AP naléhali na Spojené státy, aby případný vojenský útok proti Sýrii alespoň odložily, dokud inspektoři OSN nevydají podrobnou zprávu o tamním srpnovém chemickém útoku.

Kerry jim ale dal najevo, že USA nepřijaly žádné rozhodnutí o tom, že budou na výsledky čekat. Slíbil jim alespoň, že s jejich pochybnostmi seznámí zbytek vlády prezidenta Baracka Obamy.

Země EU proto kvitovaly s povděkem, že na výsledky zprávy slíbil v pátek počkat francouzský prezident François Hollande, který jako jediný zástupce Západu s dostatečně velkými vojenskými prostředky k zapojení do bojové akce plně podporuje USA.

Obama: Nestrkejte hlavu do písku

USA podezírají z použití chemických zbraní režim syrského prezidenta Bašára Asada a chtějí jej potrestat vojenským úderem. Američané ale nemají k akci ani souhlas Rady bezpečnosti OSN, kterou blokuje čínský a ruský nesouhlas, ani nedokázali dát dohromady širší koalici.

Není ani jasné, zda intervenci schválí obě komory amerického Kongresu; ve Sněmovně reprezentantů zatím názor Bílého domu podporuje výrazná menšina.

Prezident Barack Obama v sobotním rozhlasovém vystoupení vyzval zákonodárce, aby nestrkali hlavu do písku a podpořili ozbrojený zásah proti syrskému režimu.

"Nemůžeme zůstat slepí vůči záběrům ze Sýrie... Proto žádám členy Kongresu z obou stran, aby se sjednotili a jednali, abychom se zasadili o takový svět, v jakém chceme žít, svět, který chceme zanechat pro naše děti a budoucí generace," řekl Obama.

Varoval, že jinak teroristické skupiny a totalitní režimy usoudí, že mají volné ruce. Už v pátek na summitu G20 v Petrohradu pak hovořil o časově i rozsahem omezené vojenské akci, která by však oslabila schopnost Asadova režimu používat chemické zbraně.

USA a Francie: Jdeme spolu

Podle agentury AFP se drtivá většina 26 zemí EU staví velmi rezervovaně, pokud ne rovnou odmítavě k možnosti vojenské operace.

Německý týdeník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung uvedl, že první poznatky by inspektoři mohli zveřejnit koncem příštího týdne a stejně se v sobotu večer vyjádřil i prezident Hollande.

Kerry a jeho francouzský protějšek Laurentem Fabiusem později potvrdili vůli svých zemí zúčastnit se akce proti Sýrii.

"Francie a USA jdou spolu," řekl Fabius na večerní tiskové konferenci v Paříži. Kerry dodal, že k vojenskému zásahu je připravena "řada zemí".

Inspektoři na viníka neukážou

Fabius už v pátek ve Vilniusu varoval před zklamáním, které mohou výsledky zprávy přinést. Inspektoři podle něj odpoví pouze na otázku, zda šlo o chemický útok, což už nezpochybňuje ani syrský režim a jeho spojenci v čele s Ruskem, ale na viníka neukážou.

"Požadujeme jasnou a ráznou odpověď," aby se zabránilo dalšímu použití chemických zbraní v Sýrii, prohlásila dnes před novináři šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Podle ní se ministři EU shodli, že je dostatek důkazů o tom, že chemický útok v Sýrii velmi pravděpodobně provedl tamější režim. "EU zdůrazňuje potřebu pokročit v řešení syrské krize prostřednictvím OSN," dodala Ashtonová.

"Mezinárodní společenství musí prostřednictvím OSN vyslat jasný signál, že podobné zločiny nejsou akceptovatelné. EU bude aktivně podporovat Radu bezpečnosti, aby vyvolala proces vedoucí k aktivizaci Mezinárodního tribunálu pro Sýrii. EU se shoduje, že jediné životaschopné řešení je možné pouze prostřednictvím politických jednání," uvedlo po jednáních české ministerstvo zahraničí.

Německo se přidává k výzvě

Argument, že o zásahu by měla rozhodnout Rada bezpečnosti OSN, podporuje i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, nebo Rusko a Čína. Tyto země s právem veta ale jak známo odmítají protisyrskou rezoluci.

Ministři zahraničí EU se v sobotu ztotožnili s páteční výzvou poloviny účastníků summitu zemí skupiny G20 v Petrohradu, která se výslovně o vojenském zásahu nezmiňovala, požadovala ale důraznou akci.

Německý ministr zahraničí Guido Westervelle po sobotním jednání oznámil, že se Berlín rozhodl k této mezinárodní reakci připojit. V Petrohradu se ještě k prohlášení poloviny skupiny G20 ještě Německo zastoupené kancléřkou Angelou Merkelovou neznalo.

Podle USA syrský režim zapříčinil plynovým útokem smrt 1429, z toho 426 dětí. Asadova vláda to odmítá.

 

Právě se děje

Další zprávy