Tajný raketoplán odstartoval. Nikdo neví, jaké má cíle

Petr Jemelka Petr Jemelka
13. 12. 2012 6:50
X-37B je zřejmě špionážní stroj schopný během hodin pořídit snímky potřebné oblasti
Foto: Reuters

Mys Canaveral - Američané v úterý vyslali na oběžnou dráhu malý bezpilotní raketoplán X-37B - armádní stroj, jehož účel, vybavení i náklad zůstávají obestřeny tajemstvím.

Stroj, známý rovněž pod označením Orbital Test Vehicle-3 (OTV-3), bude nad Zemí kroužit už potřetí.

Dvě předchozí mise trvaly sedm a devět měsíců a nikdo kromě Pentagonu neví, co miniraketoplán při kroužení kolem Země vlastně dělal.

Pentagon sice zveřejnil technická specifika letu, k přístrojům na palubě ani jejich činnosti se ale nevyjádřil.

Technická specifika X-37B:

  • Výška: 2,9 metru
  • Délka: 8,9 metru
  • Rozpětí křídel: 4,5 metru
  • Váha při startu: 4,990 kilogramů

X-37B připomíná klasický raketoplán, má ale proti němu asi čtvrtinové rozměry. Je také obratnější a na oběžné dráze vydrží díky získávání energie ze solárních panelů až devět měsíců. Klasické raketoplány tam obvykle trávily pouze dva týdny.

V 19:01 středoevropského času ho z floridského Mysu Canaveral vynese raketa Atlas 5, informoval server televize NBC.

Kosmickou loď začal vyvíjet americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve spolupráci se společností Boeing. Později projekt převzalo vojenské letectvo a hlavní cíl programu začal být utajován.

Dva stroje typu X-37B patří Úřadu rychlé kapacity USAF. Ten je zaměřen na rozšiřování operačních dovedností amerického letectva.

USAF poskytlo médiím tiskovou zprávu, v níž se píše, že "smyslem orbitálního testovacího plavidla je vyzkoušet spolehlivou a znovupoužitelnou bezpilotní platformu pro americké letectvo. Ta by měla přispět k dalšímu rozvoji bezpilotních vesmírných plavidel a umožnit dopravit výsledky pokusů zpět na Zemi."

Těmito pokusy jsou podle Američanů myšleny nové naváděcí, navigační a řídicí systémy určené pro automatický let, návrat do atmosféry a přistání. Konkrétnější Pentagon být nechce.

Objevují se proto spekulace, že by mohlo jít o orbitální špionážní nebo zbraňový systém. A odborníci se shodují, že spíš než o zbraně, půjde o novou techniku špionáže.

"Myslím, že jde o rychlý špionážní stroj, jenž by měl umět dodat požadované snímky odkudkoliv na světě v řádu hodin, nikoliv dní, jak je tomu dnes," řekl BBC bývalý analytik CIA Allan Thompson.

Oproti satelitům má navíc X-37B ještě jednu výhodu. Dráhy špionážních satelitů lze snadno předpovídat a to, co nemají vyfotit, schovat. Navíc se předpokládá, že v budoucnu bude možné špionážní satelity ničit. Trasa miniraketoplánu by měla být mnohem méně předvídatelná.

 

Právě se děje

Další zprávy