Asadovi věrní napěchovali pumy sarinem. Stačí rozkaz

Petr Jemelka Petr Jemelka
6. 12. 2012 20:45
Prozradil to nejmenovaný představitel americké administrativy. NATO je ve střehu
Smrtící plyn mohou shazovat syrské stíhačky.
Smrtící plyn mohou shazovat syrské stíhačky. | Foto: Reuters

Washington - Syrská armáda naplnila letecké pumy chemickými zbraněmi a je s nimi připravena zaútočit na vlastní lid. Čeká už jen na pokyn prezidenta Bašára Asada. Televizi NBC to řekl nejmenovaný představitel americké administrativy.

Podle něj se jedná o bomby se smrtícím nervovým plynem sarinem, které může syrské letectvo shodit z desítek bombardérů, jež má k dispozici.

Ještě v úterý přitom Washington tvrdil, že o přípravě výbušnin s chemickými zbraněmi neexistují důkazy. Ve středu už ale Američané otočili - neoficiálně potvrdili, že se naplnily nejhorší obavy a syrská vládní vojska "obohatila" munici smrtící chemikálií.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve středu v bruselské centrále Severoatlantické aliance (NATO) prohlásila, že pokud by Asad chemické zbraně skutečně obrátil proti vlastním lidem, překročil by tím "červenou linii."

Nepřímo tak naznačila, že by to znamenalo intervenci mezinárodního společenství.

"V zásadě vzato bychom se měli zabývat politickou přeměnou Sýrie. Ta by měla začít tak rychle, jak jen to bude možné. Jsme přesvědčeni, že je pád (Asadova režimu) nevyhnutelný. Otázkou je, kolik lidí bude do té doby ještě muset zemřít," dodala Clintonová na půdě NATO.

A podobně se vyjádřil také generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Ten ve svém vyjádření mimo jiné napsal, aby Asad za žádných okolnostních chemické zbraně nepoužil.

Za 21 měsíců trvání konfliktu už v Sýrii zemřelo na 40 tisíc lidí.

Obrazem: Příběhy syrských dětí

Podle svých poradců by měla americká ministryně zahraničí příští týden během setkání v Maroku uznat Syrské revoluční a opoziční síly jako oficiální politickou reprezentaci země, dodala NBC.

NATO: Útok na Turecko? To ať vás ani nenapadne

Ministři zahraničí NATO ve středu v Bruselu schválili tureckou žádost o rozmístění amerického obranného systému Patriot podél hranice se Sýrií.

"Turecko požádalo NATO o pomoc a my v duchu silné solidarity stojíme za ním. Tureckému lidu vzkazujeme: jsme rozhodnuti ochránit vás i vaše území a komukoliv, kdo by chtěl zaútočit na Turecko, vzkazujeme: To ať vás ani nenapadne," prohlásil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Německá vláda už podle CNN schválila nasazení 400 svých vojáků a baterií Patriot na syrsko-tureckém území.

Systém MIM-104 Patriot dokáže likvidovat balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla.

Syrské rakety doletí až 500 km

Syrský prezident Bašár Asad opakovaně prohlašoval, že by chemické zbraně proti vlastnímu obyvatelstvu nikdy nepoužil. Reagoval tak mimo jiné na varování Baracka Obamy, že by byl podobný krok "absolutně nepřijatelný".

Syrské letectvo by podle CIA mohlo ke shazování použít sovětské letouny Suchoj (Su) a Mikojan-Gurevič (MiG) a zřejmě také dělostřelecké rakety krátkého doletu Frog-7.

Pokud jde o střely dlouhého doletu, mají Syřané z čeho vybírat. Chemikálie by mohli napěchovat například do střel Scud C. Ty mají dolet až 500 kilometrů a jejich odpaliště jsou navíc mobilní.

Sarin je nervově paralytický plyn. Při vdechnutí většího množství postižení dostávají křeče a bez podání protilátky umírají v důsledku obrny dýchacích svalů a zástavy srdce. V roce 1988 vojska tehdejšího iráckého prezidenta Saddáma Husajna jediným útokem sarinem povraždila na 5000 Kurdů.

 

Právě se děje

Další zprávy