Den, jaký tu nebyl. New York zažil 24 hodin bez násilí

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 11. 2012 14:38
Ani jedna vražda, loupež nebo přepadení, takový klid v Big Apple nepamatují
Newyorská policie zažila nebývale klidné pondělí.
Newyorská policie zažila nebývale klidné pondělí. | Foto: NYPD

New York - Nejlidnatější město Spojených států má důvod k malé oslavě.

V osmimilionové megalopoli se totiž na dlouhých 24 hodin nestal byť jediný násilný trestný čin. A něco takového policejní statistiky nepamatují, informoval podle BBC nejmenovaný mluvčí newyorské policie.

Dnem D, kdy v kolonce "violent crime" zůstala stěží uvěřitelná nula, bylo pondělí.

Nejde o náhodu. Přes červencovou vlnu vražd, kvůli níž se začalo hovořit o newyorském "vražedném létě", totiž letošní statistiky kriminality - co do počtu vražd - atakují nejnižší čísla od roku 1960.

Nicméně počet krádeží a další nenásilné trestné činnosti v New Yorku roste v průměru o 3 %. Kapesní a jiné drobné krádeže se množí nejrychleji - vzrostly o 9 procent.

Ve srovnání s loňským rokem kriminálnící v New Yorku zabili téměř o čtvrtinu méně lidí (366 vražd ku 472 v roce 2011), což už nyní atakuje půl století starý rekord.

Recept na úspěch? Nekompromisnost

Taková čísla jsou velmi neobvyklá. Stačí se podívat například do mnohem menšího Chicaga. Ačkoliv tam žije "jen" 2,7 milionu lidí, násilnou smrtí tam letos zemřelo už 462 z nich. A v 1,5milionové Filadelfii policie eviduje dokonce 301 vražd.

Pokles násilných trestných činů může podle odborníků souviset s tzv. "Stop and Frisk" politikou newyorské policie. Ta strážcům zákona dovoluje zastavit, vyslechnout a prohledat kohokoliv, kdo se jim zdá podezřelý.

Kritici ale takový postup nazývají diskriminačním, protože se pak policisté ve zvýšené míře zaměřují na příslušníky menšin.

 

Právě se děje

Další zprávy