Drogy jsou zlo, vzkázal papež Mexičanům

Zahraničí Zahraničí
24. 3. 2012 15:52
Benedikt XVI. zahájil návštěvu Latinské Ameriky. Je v Mexiku, pak pojede na Kubu
Benedikt XVI. na letišti v Leónu.
Benedikt XVI. na letišti v Leónu. | Foto: Reuters

León - Desetitisíce lidí vítaly v ulicích města León papeže Benedikta XVI., který v sobotu přiletěl na svoji první návštěvu Mexika. Zůstane tam do pondělí, kdy se přesune na Kubu.

Jde o Benediktovu druhou návštěvu Latinské Ameriky, v roce 2007 byl v Brazílii.

Prvních čtyřiadvacet hodin chce papež odpočívat, protože v jeho věku (85 let) je přesun přes tolik časových pásem náročný.

Ještě na palubě letadla ale novinářům, kteří jej na cestě doprovázejí, pohovořil o největším současném problému Mexika. Drogách a drogových gangech.

"Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom čelili tomuto destruktivnímu zlu," řekl Benedikt XVI.

Násilí a přestřelky mezi drogovými gangy a armádou či mezi různými gangy si vyžádalo za posledních pět let už přes 50 tisíc životů. Armádě a policii se narkomafii nedaří úspěšně čelit a dokonce panují obavy, že drogové kartely ovládnou některé část země podobně, jako je tomu v Kolumbii.

Po výstupu z letadla papež promluvil k davu krátce ve španělštině. Řekl, že se modlí za ty, kteří trpí v důsledku násilí. V neděli bude sloužit mši pod širým nebem.

Mexická armáda se snaží násilí potírat.
Mexická armáda se snaží násilí potírat. | Foto: Reuters

V pondělí se přesune do Havany, kde chce podle svých slov posílit postavení římskokatolické církve a přimět režim Raúla Castra k reformám a respektování lidských práv.

V pátek před odletem Benedikt prohlásil, že marxistické ideály a komunismus v praxi nefungovaly a Kuba musí najít jiný model.

Kubu navštívil v roce 1998 Benediktův předchůdce Jan Pavel II. jako vůbec první papež v historii. Jan XXIII.

V roce 1962 vůdce kubánské revoluce Fidela Castra exkomunikoval z církve, což vedlo k její perzekuci a omezení aktivit na ostrově. Zatímco v Mexiku se k římskokatolické církvi hlásí přes osmdesát procent obyvatel, na Kubě jen šedesát procent.

 

Právě se děje

Další zprávy