Haiťané žádají od OSN kompenzaci za epidemii cholery

Václav Viták
9. 11. 2011 19:25
Příčinou epidemie, která zabila 6700 Haiťanů, byli prý příslušníci mírové mise OSN
Cholerou se na Haiti nakazilo přes půl milionu osob (ilustrační foto)
Cholerou se na Haiti nakazilo přes půl milionu osob (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Port-au-Prince - Pozůstalí po obětech epidemie cholery na Haiti požadují po Organizaci spojených národů, která podle nich zavinila její propuknutí, odškodnění ve výši stovek milionů dolarů.

Institut pro spravedlnost a demokracii na Haiti (IJDH), který sídlí v americkém Bostonu, předal v zastoupení 5000 Haiťanů v úterý příslušnou petici sekretariátu OSN v New Yorku.

Tato organizace na ochranu lidských práv požaduje pro rodinu každého Haiťana, který choleře podlehl, kompenzaci ve výši minimálně 100 000 dolarů, pro každého, kdo se cholerou nakazil, nejméně 50 000 dolarů.

Epidemie cholery propukla na Haiti loni asi devět měsíců po katastrofálním lednovém zemětřesení, které téměř zcela zničilo tuto ostrovní zemi, a způsobila Haiťanům další ohromné strádání.

Za krátko se touto nemocí nakazilo přes půl milionu obyvatel Haiti a více než 6700 jich na ni zemřelo. Nákazu se přitom stále nepodařilo eliminovat.

IJDH vznesl svůj požadavek na základě odborné studie, která za příčinu epidemie označuje nepálské příslušníky mírové mise OSN na Haiti (MINUSTAH), která působí v této zemi od roku 2004, kdy byl ze země vypuzen tehdejší prezident Jean-Bertrand Aristide.

V Nepálu je cholera velmi častá, na Haiti nebyl před propuknutím její epidemie v loňském roce zaznamenán přes 50 let žádný její případ. Haiťané mají proti této nakažlivé chorobě z tohoto důvodu velmi nízkou imunitu.

Stěžovatelé viní OSN z toho, že se dopustila zásadního zanedbání, když nenechala nepálské příslušníky mírových sil na ostrově vyšetřit na choleru.

„Šlo o souhru okolností"

IJDH tvrdí, že špatné sanitární podmínky na základně MINUSTAH na Haiti pak způsobily, že se do jednoho z přítoků hlavní haitské řeky Artibonite dostaly fekálie těchto Nepálců kontaminované bakteriemi cholery, které se pak vodním systémem rozšířily po celém Haiti.

IJDH navíc žádá od OSN veřejnou omluvu za škody způsobené Haiťanům a dále financování lékařské péče, úpraven vody a čističek odpadních vod.

K epidemii přispěly katastrofální hygienické podmínky na Haiti, zničeném zemětřesením
K epidemii přispěly katastrofální hygienické podmínky na Haiti, zničeném zemětřesením | Foto: Reuters

OSN se brání, že podle komise, kterou ustavil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, nelze stanovit, kdo choleru na Haiti skutečně zavlekl.

Podle závěrů tohoto panelu, které byly zveřejněny letos v květnu, se jednalo o spíše o „souhru okolností" než o selhání jednotlivce nebo nějaké skupiny.

Bostonská organizace na ochranu lidských práv ale Spojeným národům hrozí, že na ni podá žalobu u soudu na Haiti nebo v USA, pokud nevyplatí požadované kompenzace.

„Většina faktů v naší petici vychází ze zpráv vypracovaných samotnou OSN," tvrdí ředitel IJDH Brian Concannon.

Podle právních expertů je OSN ve složité situaci. Má sice před národními soudy imunitu, ale nad požadavkem IJDH nemůže z morálních důvodů v žádném případě jen tak mávnout rukou.

 

Právě se děje

Další zprávy