Haiti údajně nemluví pravdu. Obětí je prý mnohem méně

Roman Gazdík
23. 2. 2010 17:22
Podle rádia RNW bylo pohřbeno 52 tisíc lidí a počet mrtvých nepřesáhne 92 000
Foto: Reuters

Port-au-Prince - Takřka ihned po katastrofálním zemětřesení na karibském Haiti se začaly objevovat spekulace, že data o počtu mrtvých poskytovaná místní vládou jsou nadsazená. Viněna byla její neschopnost odhadnout skutečný stav věcí i snaha o umělé zvětšení počtu obětí pro získání humanitární pomoci.

S prvními seriózně sestaveným odhadem počtu mrtvých, který oponuje údajům poskytovaným haitskou vládou, nyní přišlo Radio Netherlands Worldwide (RNW). Sestavilo je na základě statistik místních úřadů, lokálních hřbitovů a masových hrobů.

Oficiální údaje o množství potvrzených mrtvých hovoří o 217 000 a haitský prezident René Préval v neděli odhadl, že další desítky tisíc mohou být ještě pohřbeny v troskách budov. Podle něj tak může být celkový účet zemětřesení až 300 tisíc obětí. To by z něj učinilo větší katastrofu než tsunami z prosince 2004, která především v Asii, ale i v Africe, zabila celkem 230 tisíc lidí.

92 tisíc mrtvých

Těchto statistik se drží i OSN, která žádné vlastní odhady vydávat nechce. Podle RNW jsou však silně nadsazené.

Celkově bylo dle RNW na Haiti zatím pohřbeno 52 tisíc lidí, a přestože mohou být v sutinách další desítky tisíc, RNW uvádí, že celkový počet obětí patrně nepřesáhne 92 000.

Například na hlavním hřbitově v Port-au-Prince bylo dosud pohřbeno 18 tisíc obětí, na dalších hřbitovech metropole pak maximálně 7000 lidí. V obou případech se údajně jedná o čísla dodaná přímo místními úřady.

Přes možná nižší počet mrtvých, je situace na Haiti stále zoufalá. O to více může být těch, kdo potřebují pomoc
Přes možná nižší počet mrtvých, je situace na Haiti stále zoufalá. O to více může být těch, kdo potřebují pomoc | Foto: Reuters

Podobné údaje je prý možné získat i při návštěvě masových hrobů v Titanyen, kam začala být těla mrtvých krátce po katastrofě svážena. Nyní zde hrobníci pohřbívají 30 až 50 těl denně a na základě rozhovorů s nimi a dalšími svědky odhadlo RNW celkové množství zde pohřbených obětí na 7000 až 20 000.

Lidé mohli uniknout

K podobným výsledkům došli reportéři rádia i při svém „turné po hrobech“ na venkově. Dvousettisícové město Léogâne, kde bylo epicentrum zemětřesení, sice hlásí 80 procent těžce poškozených či zcela zničených budov, ale „jen“ 3364 pohřbených. Toto číslo může údajně vystoupat na 5000. Vláda nicméně brzy po zemětřesení ohlásila, že je ze 20 až 30 tisíc mrtvých.

V Petit-Goâve, Grand-Goâve a Gressieru to je 1367 pohřbených, dvacet těl se zde údajně nachází ještě pod troskami. Čtyři tisíce obětí byly hlášeny z Jacmelu, ve skutečnosti jich je 400.

„Že není počet mrtvých tak vysoký, jak jsme nejprve předpokládali, je způsoben - mimo jiné – tím, že mnoho lidí bylo v 16:53 na ulicích,“ řekl rádiu zastupitel městského úřadu v Léogâne Desir Maxerre. „A ti, kteří byli uvnitř, často stačili včas uniknout.“

Při zemětřesení, které trvalo 35 sekund, se totiž mnoho budov nezřítilo okamžitě, ale až po 20 sekundách, takže lidé mohli utéct. Zvláště, pokud se nacházeli v přízemí.

Statistiky, ale odkud?

RNW odhaduje, že pod troskami se může nacházet dalších 30 tisíc obětí. Tuto svou úvahu zdůvodňuje tím, že většina míst, kde zemřelo mnoho lidí – jako supermarkety, školy a hotely – byla prioritními oblastmi pro vytahování těl.

Foto: Reuters

Některé oběti mohly být pohřbeny neoficiálně, vyplaveny do moře apod., podle rádia jich však nebude více než 10 tisíc a pravděpodobně mnohem méně. To by znamenalo, že celkový počet mrtvých nepřekročí 92 tisíc.

Jak přišla haitská vláda se statistikou 217 tisíc mrtvých, není údajně jasné.

„Když se ptáte vládních úředníků na statistiky mrtvých... všichni se odvolávají na ministryni kultury a komunikace Marii-Laurence Lassèqueovou, která po týdny tvrdí, že počet mrtvých přesahuje 200 tisíc. Jak ale k tomuto číslu došla, není schopna přesvědčivě vysvětlit,“ píše RNW na svém webu.

Důvodem, proč tato čísla haitská vláda opakuje, ačkoliv nemusejí odpovídat realitě, může být dle nizozemského rádia snaha zakrýt svou neschopnost zvládnout organizaci záchranných prací. „V tomto ohledu by nižší počet mrtvých... podkopal tvrzení haitské vlády (že jde o katastrofu, která se koordinovat nedala),“ píší autoři reportáže.

Okrajová debata

Přestože se spekulace o zakrývání skutečného stavu haitskou vládou už objevily, širší debatu to zatím nerozproudilo.

„Zatím jsem o tom nepřemýšlel. Považoval jsem centrální údaje za hodnověrné, když ta čísla nejdou jen do tisíců, ale odhadují i stovky mrtvých,“ říká ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek, který se z Haiti nedávno vrátil. „Diskuzi ohledně zpochybňování počtu mrtvých jsem mezi humanitárními organizacemi na Haiti nezaznamenal. Možná je to tím, že řešíme živé, ne mrtvé.“

Víceméně stejnou odpověď podává mluvčí české pobočky Lékařů bez hranic Lucie Ďuricová. „Zatím jsme o těchto číslech u nás nedebatovali. Pro nás to nemá ani takový význam. Zabýváme se spíše počty pacientů, které ošetříme,“ tvrdí..

 

Právě se děje

Další zprávy