Tajné zahraniční věznice CIA jsou minulostí

Roman Gazdík
10. 4. 2009 10:57
Ředitel CIA také slíbil, že při výsleších nebudou využíváni soukromí kontraktoři

Langley - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) uzavírá své tajné věznice, které měla v jiných zemích a jejichž existenci kritizovaly lidskoprávní organizace. Také přestala při výsleších využívat zaměstnanců soukromých firem.

Ve čtvrtek to oznámil ředitel organizace Leon Panetta. Prezident USA Barack Obama při svém nástupu přikázal CIA skoncovat s vězněním lidí podezřelých z terorismu v tajných věznicích a používáním „zostřených technik výslechu", které mnozí označují za mučení.

Konec černých míst

„CIA už vězeňská zařízení známá coby černá místa neřídí a navrhla plán, jak i ta zbývající vyřadit z provozu," stojí v Panettově dopise zaměstnancům CIA, jehož kopii získala agentura Reuters.

Leon Panetta na archivním snímku
Leon Panetta na archivním snímku | Foto: Archiv administrativy USA

Dále se v dopise Panetta zmiňuje, že už agentura nebude při vyslýchání využívat služeb soukromých kontraktorů. Předmětem kritiky bylo zejména to, že nemají standardní výcvik CIA, a mohou se tak uchylovat k technikám označovaným za mučení.

Odpůrci tohoto přístupu rovněž upozorňovali, že důvodem, proč drží agentura vězně mimo území USA, je pravděpodobně to, aby kruté zacházení s vězni uniklo pozornosti veřejnosti, médií a soudů.

Předmětem debat se stalo zejména tzv. simulované topení (waterboarding), které CIA dle doznání bývalého ředitele Michaela Haydena použila na třech podezřelých. Podle Haydena celkem CIA vyslechla méně než 100 vězňů, ostrým technikám výslechu byla podrobena přibližně třetina z nich.

"Žádní noví vězni"

Jedním z
Jedním z | Foto: US Navy

„CIA netoleruje a bude i nadále okamžitě hlásit jakékoliv nevhodné chování nebo podezření z hrubého zacházení. To se týká jak případů, kdy je podezřelý v držení amerických účastníků nebo cizí spolupracující služby," napsal Panetta, podle kterého CIA od jeho nástupu do funkce v únoru nezadržela žádného nového vězně a všechny tajné věznice vyprázdnila.

Agentura může i nadále chytat a vyslýchat vězně, slibuje je však co nejdříve předat buď armádě USA, či zemím, které si na ně činí nárok.

Spojené státy nikdy nepřiznaly, ve kterých zemích podezřelé držely. Psalo se mimo jiné o Egyptě, Džibutsku, Jordánsku, Etiopii, Thajsku, Afghánistánu, Iráku, Maroku, Pákistánu, Rumunsku, Polsku a ostrově Diego García v Indickém oceánu. Další věznice měly být na amerických lodích.

 

Právě se děje

Další zprávy