Obama chce radikální škrty jaderných zbraní. I po Rusku

Roman Gazdík
4. 2. 2009 19:00
Jednání o odzbrojení by se mohlo dotknout i amerického radaru v Brdech

Londýn/Moskva - Americký prezident Barack Obama se hodlá podle britského deníku The Times pustit do ambiciózních jednání s Ruskem o snížení počtu jaderných hlavic v arzenálu obou zemí. Obětí této smlouvy může být podle deníku i americký radar v Česku.

Ačkoliv list citoval pouze anonymní zdroje, Moskva na tuto zprávu rychle reagovala a iniciativu přivítala.

„Vítáme prohlášení nové Obamovy administrativy, že jsou připraveni začít s rozhovory a dokončit během jednoho roku - v tomto velmi omezeném časovém horizontu - podepsání nové smlouvy o omezení strategických útočných zbraní," prohlásil náměstek ruského premiéra Sergej Ivanov. „Jsme k tomu bezpochyby připraveni."

Radar za hlavice?

Nejde o první vstřícné gesto z Moskvy týkající se zbrojení. Rusko nedávno oznámilo, že v rozporu s dříve avizovaným záměrem nerozmístí v oblasti Kaliningradu rakety namířené na Evropu. Důvodem je údajná Obamova revize amerického raketového štítu v Evropě.

Členové Obamovy administrativy zatím veřejně prohlásili pouze to, že je plán přezkoumáván, sám prezident zatím žádné oficiální stanovisko nevydal.

Podle Timesů si chce Obama pozastavením či skartováním systému protiraketové obrany v podobě navržené Georgem Bushem zajistit spolupráci Rusů právě v otázce jaderného odzbrojení.

„Budeme se snažit s Ruskem jednat o tradičnějším, právně závazném procesu redukce zbraní," řekl deníku nejmenovaný člen administrativy. „Nikdo by nebyl překvapen, pokud by se počet zredukovaných (zbraní) dotkl čísla 1000 v případě smlouvy navazující na START."

Jadernému odzbrojení vstříc

Raketová obrana byla jedním z klíčových projektů George Bushe
Raketová obrana byla jedním z klíčových projektů George Bushe | Foto: repro Aktuálně.cz

Rusko a USA v roce 1991 podepsaly smlouvu START-I, kterou snížily svůj arzenál o 17 tisíc hlavic. Obama chce údajně, aby měly USA i Rusko jen okolo jednoho tisíce hlavic. To by zřejmě přimělo k redukci i další jaderné mocnosti. Platnost START-I vyprší na konci tohoto roku.

Bývalý velitel Strategických raketových sil ruské federace (RVSNRF) Viktor Jesin řekl agentuře Interfax, že takové redukce hlavic je možné dosáhnout „pouze v případě, že Washington opustí svůj nápad umístit... svůj systém raketové obrany v Evropě."

Obama údajně vidí tuto iniciativu jako klíčovou k přesvědčení zemí jako Írán, aby jaderné zbraně nevyvíjely.

Podle Timesů bude vyjednáváním pověřeno ministerstvo zahraničí a dohlížet na ně bude z Bílého domu zřejmě Gary Samore, který vedl jednání o nešíření jaderných zbraní za Billa Clintona.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy