Voda pro Afriku: V Keni našli zásoby na 70 let

Zahraničí Kateřina Vítková Zahraničí, Kateřina Vítková
15. 9. 2013 16:02
Přítomnost podzemní vody potvrdili i provedené zkušební vrty
Lidé z vesnice Nawaitarong v regionu Turkana se scházejí na místě zkušebního vrtu.
Lidé z vesnice Nawaitarong v regionu Turkana se scházejí na místě zkušebního vrtu. | Foto: UNESCO/ Nairobi Office

Nairobi - Ve vyprahlém regionu Turkana v severní Keni našli experti obří vodní zdroj, který by podle tamní vlády dokázal celou zemi zásobovat až sedm desítek let.

Při hledání výzkumníkům pomohly satelity a radary. Přítomnost podzemní vody potvrdily i provedené zkušební vrty, na kterých pracovala organizace UNESCO.

Zásoba vody ve dvou nalezených zvodních, jak se označuje část hydrogeologických kolektorů, kde se hromadí podzemní voda, dosahuje asi 250 miliard metrů krychlových vody. Celá Keňa přitom ročně spotřebuje pouze okolo tří miliard metrů krychlových vody.

Pracovníci vynášejí nánosy bahna během provádění zkušebních vrtů.
Pracovníci vynášejí nánosy bahna během provádění zkušebních vrtů. | Foto: UNESCO/ Nairobi Office

Naděje do budoucna

Kolektor Lotikipi, ležící západně od pouštního jezera Turkana, by mohl sám o sobě navýšit keňské rezervy. Druhý menší kolektor Lodwar by mohl posloužit k rozvoji nejvýznamnějšího a stejnojmenného města v oblasti.

Keňská ministryně životního prostředí Judi Wakhunguová se domnívá, že objev dvou hydrogeologických kolektorů dává regionu naději do budoucna.

"Toto nově objevené hojné množství vody otevírá dveře prosperující budoucnosti pro lidi z oblasti Turkany a pro národ jako celek. Teď musíme uvážlivě pracovat na dalším prozkoumávání těchto zdrojů a zabezpečit je pro budoucí generace," řekla Wakhunguová na setkání UNESCO, kde byl objev představen.

Prioritou jsou místní lidé

Prioritou jsou podle ministryně lidé z regionu. Uvažuje se i o využití vody pro zavlažování a průmysl.

"Doufáme, že voda ze dvou zkušebních vrtů by mohla být k dispozici do měsíce. První prioritou je zásobovat vodou obyvatele v dané oblasti, kteří se vždycky potýkali s jejím nedostatkem," cituje Wakhunguovou server BBC.

Kromě zmíněných dvou kolektorů vědci v regionu Turkana objevili i tři další, v jejich případě ale zatím neprovedli zkušební vrty.

Z vrtu v oblasti Napuu během proplachování tryská voda.
Z vrtu v oblasti Napuu během proplachování tryská voda. | Foto: UNESCO/Nairobi Office

Špatný přístup k vodě má 17 milionů lidí

Minulý rok Turkanu zasáhlo zničující sucho, oblast trvale patří k nejsušším a nejchudším regionům v zemi. Velká část obyvatel jsou kočovní pastýři, nedostatek vody a období velkého sucha je proto mohou těžce zasáhnout.

Vědci loni zveřejnili mapu znázorňující rozsáhlé vodní zdroje ležící napříč celou Afrikou. Jeden z kolektorů byl objeven i v subsaharské části kontinentu - v Namibii.

Podle organizace UNESCO nemá v Keni přístup k vodě asi 17 milionů ze 41 milionů obyvatel.

Keňský policista podává vodu z vrtu Lotikipi místnímu dítěti.
Keňský policista podává vodu z vrtu Lotikipi místnímu dítěti. | Foto: UNESCO/Nairobi Office
 

Právě se děje

Další zprávy