Papež: Válka je prohrou lidstva. Modlete se za Sýrii

ČTK ČTK
7. 9. 2013 20:55
Papež se staví proti plánům na zasazení vojenských úderů proti režimu Bašára Asada.
Papež František.
Papež František. | Foto: Reuters

Vatikán - Papež František v sobotu večer na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu vedl modlitbu za mír v Sýrii a dalších krizových končinách světa.

"Válka je vždy prohrou lidstva," zdůraznil před 70 000 lidmi na náměstí, nejen katolíky, ale i představiteli dalších vyznání, včetně muslimů. Podle papeže je možné nejít cestou války, ale usilovat o mír a usmíření.

Papež již dříve vyzval věřící, aby sobotu zasvětili modlitbám a půstu proti vojenskému řešení syrské krize. "Ať se po celé Zemi zdvihne silné volání po míru," vzkázal pontifik miliardě katolíků, dalším křesťanům, stoupencům dalších vyznání i bezvěrcům.

"Mír je dobrem, které překonává všechny překážky, protože je to dobrem pro celé lidstvo," napsal ještě v pátek na Twitteru.

Papež se staví proti plánům na zasazení vojenských úderů proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, které zvažují Spojené státy a Francie v odvetě za použití chemických zbraní.

Papež se obává, že intervence povede k ještě horším masakrům a nebude moci zůstat omezena. František zaslal i dopis světovým státníkům na summitu G20 v Petrohradu, ve kterém je "z hloubi srdce" zapřísahal, aby se zřekli vojenské zásahu v Sýrii.

O týden dříve, 1. září, papež na vatikánském ústředním náměstí použití chemických zbraní v Sýrii důrazně odsoudil. "Boží soud a soud historie zváží naše činy. Před tím není úniku," zahřímal obvykle mírný František. "Válka plodí válku! Násilí plodí násilí!"

 

Právě se děje

Další zprávy