Krvavá čísla z alžírské plynárny: 23 rukojmích zemřelo

Zahraničí Zahraničí
19. 1. 2013 20:32
Armádě se podařilo osvobodit stovky rukojmích, zabila také 32 radikálů
Plynárna, v níž nakonec přišlo o život více než pět desítek lidí
Plynárna, v níž nakonec přišlo o život více než pět desítek lidí | Foto: Reuters

Alžír - Alžírská armáda ukončila více než třídenní útok islámských radikálů na plynárenský podnik na odlehlém jihovýchodě země.

Konečný počet obětí dosáhl 55 lidí - z toho 32 radikálů a 23 rukojmích, informoval podle agentury Reuters alžírský ministr pro vnitřní záležitosti.

Národnost mrtvých rukojmích alžírské úřady nezveřejnily. Britský ministr zahraničí William Hague ale uvedl, že mezi oběťmi je pět Britů. Norská společnost Statoil také vyjádřila obavy, že někteří z mrtvých jsou její norští zaměstnanci.

V sobotu dopoledne vojáci zabili 11 útočníků, kteří pozbyli naději na to, že se z místa dostanou živí. Ještě předtím ale útočníci zabili posledních sedm rukojmích a neúspěšně se pokusili podnik zapálit. Rozmístili v něm také miny.

Skupina Al-Mulasamín Mochtára Belmochtára, která se nedávno oddělila od Organizace Al-Káidy v muslimském Maghribu (AQIM), podnik u Ajn Amanásu napadla ve středu ráno. Asi třicet dobře vyzbrojených mužů zajalo skoro 700 zaměstnanců, z nichž 132 byli cizinci z desítky zemí. Útok se dává do souvislosti s francouzskou intervencí v Mali a ochotou Alžírska poskytnout Francii svůj vzdušný prostor.

Únosci požadovali ukončení této intervence a také propuštění dvou teroristů odsouzených v USA. Postupně se na svobodu dostalo přes 650 rukojmích.

Mezi rukojmími Američané, Britové a Japonci

Armáda od čtvrtka rozsáhlý komplex obklíčila a akce speciálních komand kryly posádky vrtulníků. Mezi zahraničními rukojmími byli i Američané a Japonci. Vlády těchto tří států daly najevo, že se jim nelíbí, že o zásahu armády nebyly předem informovány, Francie naopak alžírský postup schválila a pochválila.

Někteří z rukojmích se během akce poschovávali na odlehlých místech. Jeden z Francouzů například popsal, že strávil pod lůžkem zakrytý krabicemi 40 hodin a že začal věřit, že tam zemře. V objektu bylo nalezeno i 15 ohořelých těl.

Obrazem: Francouzská intervence na Mali:

 

Právě se děje

Další zprávy