Francie shazuje libyjským povstalcům zbraně

ČTK ČTK
29. 6. 2011 20:16
Francouzi jednají na vlastní pěst, chtějí to už s Kaddáfím skoncovat
Foto: Reuters

Paříž/Londýn - Francie v posledních několika týdnech shazovala zbraně na území Libye, aby pomohla povstalcům bojujícím proti režimu tamního vůdce Muammara Kaddáfího.

S odvoláním na vysoce postavené francouzské zdroje o tom informoval deník Le Figaro.

Představitelé ministerstva zahraničí i ředitelství kontrarozvědky se nejprve odmítli vyjádřit, zvěsti ale později potvrdila armáda.

Paříž do oblasti ležící několik desítek kilometrů jižně od libyjské metropole přepravila za pomoci padáků ruční granátomety, útočné pušky, kulomety a protitankové střely.

Francouzi se shazováním zbraní pokoušeli podpořit povstalce na jižní frontě. Akce francouzské armády se prý obešla bez podpory spojenců, kteří v Libyi od března provádějí operace proti Kaddáfího režimu. Francouzští představitelé doufají, že postup povstalců na jižní frontě by mohl přispět k případnému pádu režimu, dodal zdroj.

Zdroj agentury AFP dále sdělil, že Francie zbraně přepravila i přes pozemní hranice Libye s jejími sousedy. Do regionu uváděného jako Džabal Nafúsa tak prý dorazilo na čtyřicet tun arzenálu včetně několika "lehkých tanků". Rozhodnutí mělo padnout po dubnové schůzce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s velitelem povstaleckých jednotek.

Deník Le Figaro se údajně dostal i k mapě s razítkem francouzského Hlavního ředitelství vnější bezpečnosti (kontrarozvědky). Povstalci se podle ní nedávno zmocnili pěti míst v tomto horském regionu, kam zbraně případně mohly být poslány.

Povstalci francouzskou pomoc popírají

Rebelové dosud tvrdili, že zbraně k nim proudí z Kataru. Mluvčí politického orgánu libyjských vzbouřenců Mahmúd Šammám v úterý po setkání se Sarkozym řekl, že vzbouřenecká rada o žádnou další armádní pomoc nepožádala.

"Dostáváme (vojenské) prostředky z jiných míst," prohlásil podle agentury Reuters Šammám bez dalších podrobností.

Libyjská ozbrojená opozice po více než sto dnech bojů proti provládním jednotkám drží východní části země. Britský ministr zahraničí William Hague řekl, že vzbouřenci minulý týden obdrželi prvních 100 milionů dolarů (téměř 1,7 miliardy korun) z mezinárodní pomoci.

Peníze, určené na mzdy zaměstnanců veřejného sektoru v oblastech ovládaných rebely, povstalci dostali přes zvláštní finanční mechanismus, který ustavili členové mezinárodní skupiny v Libyi. Její členové na začátku června libyjskému odboji slíbili poskytnout více než 1,3 miliardy dolarů (téměř 22 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy