Piráti přepadli u Seychel velký tanker plný ropy

Zahraničí Zahraničí
30. 11. 2009 11:20
Devět pirátů zadržuje osmadvacet členů posádky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Mahé - Somálští piráti znovu ukázali svoji schopnost zorganizovat přepadení a únos daleko od břehů své země.

Dnes se zmocnili řeckého tankeru Maran Centaurus, převážejícího ropu z Perského zálivu k americkým břehům. Přepadení se odehrálo u východoafrického pobřeží nedaleko souostroví Seychely.

Ozbrojenci zadržují osmadvacet členů posádky. Tu tvoří devět Řeků, šestnáct Filipínců, dva Ukrajinci a Rumun.

Pirátů je prý devět a k tankeru připluli na malém člunu. Je velmi pravděpodobné, že stejně jako v minulých případech budou žádat  miliony dolarů výkupného. Loni unesli saúdský tanker Sirius Star a poté, co dostali peníze, plavidlo letos v lednu pustili.

Foto: Aktuálně.cz

Piráti se v zemi sužované hladomorem, suchem a nekončící občanskou válkou stali v posledních několila letech boháči.

Na pobřeží na severovýchodě země si stavějí luxusní vily, jezdí v nových drahých automobilech, na hostinách servírují delikatesy z celého světa, elektřinu jim vyrábějí jejich vlastní generátory.

Podle reportéra AP, který toto "pirátské pobřeží" navštívil, jsou pro většinu místních lidí hrdiny.

Přinášejí peníze, díky nimž je na tom tento region lépe než jiné části zdevastované a zbídačelé země. Průměrná délka života v Somálsku je 46 let, čtvrtina dětí umírá před dosažením pátého roku života.

Somálští piráti v akci.
Somálští piráti v akci. | Foto: Reuters

Počet pirátů je odhadován na několik tisíc. Žijí převážně ve třech pobřežních městech: Bossasu, Eylu a Haradhere. Protože Adenský záliv je důležitou trasou v námořní nákladní dopravě, majitelé lodí jsou zděšeni. Zvyšují se pojistné částky na plavidla, posádky lodí čím dál častěji volí delší trasu kolem jižního cípu Afriky.

Ale ani ta nemusí být bezpečná, protože somálští piráti operují stále více na jihu, což dnešní přepadení u Seychel potvrzuje

"Námořníci se snaží vyhnout problémům plutím na jih k Mysu dobré naděje, ale piráti se zkrátka také posouvají na jih," řekl už loni agentuře Reuters Karim Kudrati, ředitel keňské firmy podnikající v lodní dopravě.

Připravujeme podrobnosti.

 

 

Právě se děje

Další zprávy