Piráty unesený americký kapitán je na svobodě

Zahraničí Zahraničí
12. 4. 2009 23:10
Další loď útoku odolala
Kapitán Phillips (vpravo) po osvobození z pirátského zajetí
Kapitán Phillips (vpravo) po osvobození z pirátského zajetí | Foto: Reuters

Mogadišo - Piráty zajatý americký kapitán nákladní lodi Maersk Alabama Richard Phillips byl osvobozen. Při akci amerických vojenských námořníků zahynuli tři piráti. Jeden byl zraněn a je ve vazbě. Phillips je v pořádku a v péči námořníků.

Ještě odpoledne záchranný člun se zajatcem mířil k somálským břehům, což  podle Američanů mohlo zkomplikovat vyjednávání  a celou záchrannou operaci. 

Plavidlo Maersk Alabama o váze 17 tisíc tun, směřující do keňské Mombasy, piráti přepadli před pěti dny asi 500 kilometrů od somálských břehů. Zajali všech dvacet členů posádky. Ta se ale rozhodla útočníkům postavit, přemohla je a znovu se zmocnila své lodi.

Odvážný Phillips

Až na kapitána, kterého unesli piráti na člunu, sám se jim nabídl, aby zachránil zbytek posádky. K člunu  směřujícímu k somálským břehům dorazila i vojenská loď amerického námořnictva Bainbridge nesoucí střely s plochou dráhou letu. Podle mluvčího FBI Billa Cartera převzali na žádost námořnictva vyjednávání s piráty federální agenti. Únosci vyhrožovali, že kapitána zabijí, když se ho americké jednotky pokusí osvobodit.

Phillips se opakovaně pokusil pirátům ze člunu uprchnout. Kapitánovu odvahu zmínil i americký prezident Barack Obama. Osvobození Phillipse přivítali i somálští představitelé. 

Námořníci oslavují osvobození kapitána
Námořníci oslavují osvobození kapitána | Foto: Reuters

Mluvčí páté flotily amerického námořnictva s velitelstvím v Bahrajnu Jane Campbellová agentuře AP potvrdila, že jde o první zaznamenaný útok pirátů z poslední doby na loď plující pod americkou vlajkou a s americkou posádkou.  

Další únos

Včera  piráti unesli další loď i se šestnácti muži na palubě.

Agentura Reuters tak s odvoláním na důstojníky NATO operující v oblasti na palubě portugalské válečné lodi NRB Corte-Real oznámila, že pravděpodobně obsadili americký remorkér plující pod italskou vlajkou.

Posádku plavidla tvoří 16 mužů, z toho deset Italů, upřesnil agentuře poručík Sergio Carvalho. Regionální středisko námořní plavby v Keni už potvrdilo, že italská loď byla unesena. Claudio Bartolotti z vedení MMC, které loď patří, upřesnil, že zprávu o únosu plavidla obdržela společnost včera kolem 12:00 SELČ prostřednictvím internetové pošty, kterou "pravděpodobně odeslali sami piráti".

Protipirátská námořní mise v praxi: italská válečná loď Luigi Durand de la Penne "kryje záda" v Hongkongu registrovanému obchodnímu plavidlu Overseas Hercules
Protipirátská námořní mise v praxi: italská válečná loď Luigi Durand de la Penne "kryje záda" v Hongkongu registrovanému obchodnímu plavidlu Overseas Hercules | Foto: Reuters

Italská vláda už oznámila, že bude s únosci vyjednávat.

Somálští piráti včera také zaútočili na velkou nákladní loď plující pod panamskou vlajkou v Adenském zálivu, ale posádce se je podařilo zahnat s použitím vodních děl, oznámila agentura Reuters s odvoláním na zdroje ze Severoatlantické aliance.

Při útoku pirátů dopadl jeden granát do kabiny velícího důstojníka lodi, avšak neexplodoval, sdělil štábní důstojník NATO Stephan Gresmak z portugalské válečné lodi, která v této oblasti střeží bezpečnost plavby. "Očekávali snadnější cíl," řekl důstojník. Dodal, že na palubě pirátské lodi bylo osm mužů vyzbrojených samopaly.

 

Právě se děje

Další zprávy