Vůdce konžských povstalců Nkunda zatčen na útěku

Zdeněk Mihalco
23. 1. 2009 12:20
Generál Laurent Nkunda byl údajně dopaden na území Rwandy

Goma - Laurent Nkunda, jeden z vůdců hlavní povstalecké skupiny působící na východě Demokratické republiky Kongo (DRC), byl zadržen, oznámily ve společném prohlášení armády DRC a Rwandy.

K jeho zatčení došlo na území Rwandy poté, co se vlády dvou sousedních států dohodly na společném vojenském zásahu proti ozbrojencům v oblasti, informovaly úřady.

Generál Nkunda byl několik let vůdcem převážně tutsijského povstaleckého Národního kongresu na obranu lidu (CNDP).

Na dlouhodobě nestabilním východě Demokratické republiky Kongo v srpnu loňského roku opět vypukly boje mezi konžskou armádou a Nkundovou ozbrojenou skupinou. Násilnosti vedly k humanitární krizi, při níž na čtvrt miliónu lidí uteklo ze svých domovů.

Společná akce armád proti ozbrojencům

Na základě prosincové dohody mezi rwandskou a konžskou vládou vstoupil na začátku tohoto týdne do Demokratické republiky Kongo kontingent složený z asi čtyř tisíc rwandských vojáků.

Západní média původně informovala, že cílem tohoto přesunu je společný zásah proti další ozbrojené skupině - Demokratickým silám pro osvobození Rwandy (FDLR) kmene Hutu, kteří přišli do Demokratické republiky Kongo po rwandské genocidě v roce 1994.

Foto: Aktuálně.cz

Z prosincové zprávy nezávislých expertů vyplývá, že rwandská vláda dosud podporovala Nkundovu CNDP, zatímco konžská vláda podporovala FDLR. Podle této zprávy tak proti sobě Rwanda a Demokratická republika Kongo skrze povstalce vedly válku.

V prosinci se však zrodila dohoda mezi konžskou a rwandskou vládou, po níž následoval lednový start společné vojenské operace.

Nkundova CNDP tvrdí, že chrání konžské tutsijské obyvatelstvo právě před útoky hutuské FDLR.

Podle některých specialistů na dění v této oblasti však za konfliktem nestojí jen etnické spory, ale především boj o suroviny, na které je oblast na východě Demokratické republiky Kongo bohatá.

Konžští vojáci pochodují nedaleko města Goma v provincii Severní Kivu na východě země. 22. leden 2009
Konžští vojáci pochodují nedaleko města Goma v provincii Severní Kivu na východě země. 22. leden 2009 | Foto: Reuters

Konžská vláda: Chceme Nkundu soudit

Nkunda byl podle společného prohlášení rwandské a konžské armády zadržen ve čtvrtek večer poté, co se jeho přívrženci postavili armádním jednotkám, které směřovaly k baště povstalců v oblasti u města Bunagana na hranici DRC, Ugandy a Rwandy. Nkunda byl zadržen na útěku už na území sousední Rwandy.

Vláda DRC vydala na Nkundu v roce 2005 mezinárodní zatykač. Jeden z konžských ministrů stanici BBC řekl, že zatčení Nkundy je úspěchem v úsilí o mír v oblasti a že by si přál, aby rwandská vláda Nkundu vydala do DRC, kde by měl být souzen.

Ve vedení CNDP došlo v lednu k rozkolu, kdy jeden z velitelů prohlásil, že Nkundu sesazuje. Podle odhadů, které udává BBC, zůstává Nkundovi nyní loajálních asi 2000 vojáků. Otázkou je, zda tito ozbrojenci budou pokračovat v boji, nebo se začlení do konžské armády, uvádí korespondent BBC v oblasti.

Nkundovi muži obviňováni ze zločinů na civilistech

Některé humanitární a lidskoprávní organizace obviňovaly Nkundovy jednotky z páchání zločinů na civilním obyvatelstvu. Podle jedné z posledních zpráv OSN jsou však za násilnosti odpovědné i další ozbrojené skupiny v oblasti včetně armádních vojáků. V oblasti je dlouhodobě nízká bezpečnost a mimo jiné dochází k velkému množství sexuálně motivovaných útoků.

Humanitární situace v oblasti zůstává vážná. Za poslední rok násilnosti v oblasti vyhnaly z domovů podle některých odhadů až milion lidí
Humanitární situace v oblasti zůstává vážná. Za poslední rok násilnosti v oblasti vyhnaly z domovů podle některých odhadů až milion lidí | Foto: Reuters

Laurent Nkunda, který studoval psychologii a poté pracoval jako učitel, se účastnil bojů už během rwandské genocidy v řadách povstalecké tutsijské Rwandské vlastenecké fronty (RPF), která se po vyvraždění asi 800 tisíc lidí (převážně Tutsiů) ujala vlády ve Rwandě. Bývalý vůdce RPF Paul Kagame je nyní rwandským prezidentem.

Během následné občanské války v Demokratické republice Kongo (dříve Zair) bojoval Nkunda nejdříve v řadách jednotek Laurenta Kabily, poté byl důstojníkem povstaleckého Konžského sdružení pro demokracii (RCD), které podporovala Rwanda. Tato skupina kontrolovala během války, která oficiálně skončila v roce 2002, velkou část teritoria na východě země.

Poté se ozbrojenci RCD včetně Nkundy stali součástí konžské národní armády, kde Nkunda získal hodnost generála. V roce 2004 se však stal velitelem skupiny převážně tutsijských vzbouřenců.

 

Právě se děje

Další zprávy