Německo vyšle proti somálským pirátům své námořníky

Blahoslav Hruška
19. 12. 2008 12:43
Misi EU by mělo posílit 1400 německých vojáků a jedna fregata
Německý voják v neoprenu při cvičení European Challenge.
Německý voják v neoprenu při cvičení European Challenge. | Foto: marine.de

Berlín - Německo pošle do boje proti somálským pirátům až 1400 svých vojáků. Rozhodnutí spolkové vlády z minulého týdne dnes posvětil i parlament.

První stovka vojáků s podporou jedné fregaty podpoří unijní misi Atalanta, kterou jako vůbec první námořní operaci EU tento měsíc odsouhlasila Evropská rada. Kromě Německa se mise s velitelstvím v britském Northwoodu zúčastní dalších sedm zemí.

Námořní jednotky operující v somálských vodách mají také k dispozici prodloužený a rozšířený mandát OSN, díky němuž mohou piráty pronásledovat i na pevnině.

Německo na misi v příštím roce uvolní na 43 milionů eur. Logisticky první fáze nasazení složitá není - v blízkosti somálských vod již operuje fregata Karlsruhe s dvousetpadesátičlennou posádkou.

Pokud by došlo k ozbrojenému konfliktu mezi piráty a německými námořníky, jsou k dispozici posily. Na místo totiž může připlout také fregata Mecklenburg-Vorpommern, která plní úkoly v rámci Američany vedené mise Trvalá svoboda.

Foto: Aktuálně.cz

Tvrdý postup proti pirátům, kteří tento rok na území velkém jako Francie a Španělsko dohromady zaútočili již na půl druhé stovky lodí, je požehnáním nejen pro obchodní plavidla, ale především pro lodě dodávající humanitární pomoc.

Bez ní by totiž obyvatelstvo Somálska, které podle mnohých expertů fakticky existuje jen na papíře, jen těžko přežilo.

I když z posilování armády a vojenského angažmá v zahraničí stále řada Němců nemá v důsledku druhé světové války dobrý pocit, Berlín učinil za poslední desetiletí rozhodný krok k prolomení dlouholetého tabu a momentálně má své jednotky na zahraničních misích v Afghánistánu, Kosovu i Libanonu.

 

V říjnu německý parlament také odsouhlasil další posílení kontingentu v Afghánistánu, přestože většina veřejnosti se s tímto rozhodnutím neztotožňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy