Piráti přepadli obří výletní loď, kapitán jim ujel

Martin Novák Martin Novák
2. 12. 2008 13:05
Šlo o letošní "jubilejní", sté přepadení

* Na luxusní výletní loď stříleli ozbrojenci z člunů * Na palubě plavidla, které míří z Říma do Singapuru, je více než tisíc lidí * Ruské, indické i evropské vojenské lodě jsou zatím na somálské piráty krátké

Miami - Americká výletní loď s více než tisícovkou lidí na palubě se málem stala v Adenském zálivu další kořistí obávaných somálských pirátů.

Velké plavidlo ohrožovaly dva čluny se šesti piráty, kteří dokonce na loď Nautica stříleli. Kapitán ale útočníkům ujel.

M/S Nautica patří společnosti Oceania Cruises sídlící v Miami. Na luxusní lodi, která se vypravila na měsíc trvající plavbu kolem světa, se nachází 655 pasažérů a 399 členů posádky .

Nautica vyplula z Říma a míří do Singapuru se zastávkami v Egyptě, Ománu, Dubaji, Indii, Malajsii a Thajsku.

O dnešním incidentu informovala firma Oceania Cruises i Mezinárodní úřad pro informace o námořním pirátství v Kuala Lumpuru.

"Jedno z nepřátelských plavidel se přiblížilo velmi blízko a ozbrojenci vypálili osm ran. M/S Nautica se ale útočníkům obratným manévrem vyhnula. Nikdo nebyl zraněn, ani loď není poškozená. Piráti pronásledování vzdali," uvedla firma v oficiálním prohlášení na internetu.

Piráti na unesené ukrajinské lodí, nyní kotvící nedobrovolně u somálských břehů.
Piráti na unesené ukrajinské lodí, nyní kotvící nedobrovolně u somálských břehů. | Foto: Reuters

Jde o letos "jubilejní" stý útok somálských pirátů na mezinárodní lodě u východoafrického pobřeží.

Nedávno se jim podařilo unést například obří saúdský tanker s ropou nebo ukrajinskou loď s nákladem tanků a další výzbroje.

U Adenského zálivu hlídkují vojenské lodě zemí NATO, Ruska i Indie, ale zatím se jim nedaří řádění pirátů zastavit. Únosci naopak operují na stále větším prostoru.

Indové v listopadu potopili stroj, který označili za jednu z hlavních základen pirátských gangů. Později ale vyšlo najevo, že se mýlili a zasáhli thajskou nákladní loď.

Na somálském pobřeží piráti stále zadržují několik lodí a stovky námořníků. Žádají za ně výkupné.

 

Právě se děje

Další zprávy