Šálek kávy míří do zapomnění. Kofein se bude vdechovat

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 2. 2012 15:15
Inhalátor velikosti rtěnky je pod názvem AeroShot k dostání od minulého měsíce

Boston - Kofein už nemusíte přijímat pouze v podobě nepostradatelného ranního hrnku kávy, díky novince na trhu ho totiž můžete i vdechovat.

Inhalátor velikosti rtěnky je pod názvem AeroShot k dostání od minulého měsíce. V amerických státech Massachusetts a New York se prodává za necelé tři dolary (asi 56 korun). Seženete ho i ve Francii.

Podle profesora biomedicíny na Harvardově univerzitě Davida Edwardse, který s novinkou přišel, je výrobek bezpečný. Kritici na druhou stranu varují, že s sebou nese řadu rizik, napsala agentura AP.

Inhalování kofeinu není v Edwardových objevech úplnou raritou, profesor se svými studenty z univerzity nejdříve vyvinul čokoládu, která se nechroupá, ale rovněž vdechuje.

Je to bezpečné, tvrdí profesor

Profesor Edwards tvrdí, že AeroShot je bezpečný a neobsahuje přísady jako je taurin, který má v běžných energetických nápojích zesilovat účinek kofeinu.

Každá šedo-žlutá tubička obsahuje 100 miligramů kofeinu v prášku, což zhruba odpovídá velkému hrnku kávy, a vitamin B. Prášek citronové chuti z AeroShotu se téměř okamžitě po vdechnutí začne v ústech rozpouštět. Neobsahuje žádné kalorie. Jedna tubička vystačí na šest nadechnutí.

Mezi kritiky novinky patří například demokratický senátor Charles Schumer za stát New York. Ten požaduje, aby si na AeroShot posvítil Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Má obavy, že přípravek bude sloužit jako droga mladým lidem, kteří chtějí pít do padnutí. Profesor Edwards připouští, že Schumerovy obavy jsou pochopitelné.

Podle něj ale není AeroShot určen pro osoby mladší 18 let a přijímá se stejně bezpečným způsobem jako káva. "To je stejné jako s kávou - když si vezmete, jaká byla reakce v Evropě, když se poprvé objevila - i tehdy šlo do jisté míry o hysterii," říká Edwards. "U čehokoliv, co je nové, se vždy objevují pochybnosti, jestli je to skutečně bezpečné," dodal profesor.

Vydýchat maximálně tři nádobky denně!

Výrobek zkoušeli studenti ze Severovýchodní univerzity v Bostonu a jejich reakce byly smíšené. Jisté však je, že tradiční hrnek kávy o své skalní příznivce nepřijde. "Chci si ji uvařit, zamíchat a v klidu popíjet," říká mezi jinými Mark Alexander.

Výrobci AeroShotu si moc dobře uvědomují, jaké mají spotřebitelé zvyklosti a vysvětlují, že jde o to, aby si rozlítaní lidé mohli dát svoji dávku kofeinu tak rychle, jak potřebují. "AeroShot se hodí v situaci, kdy se učíte v knihovně, nastupujete do letadla nebo se chystáte na dlouhou jízdu autem," vysvětluje výrobce. Lidé by však neměli "vydýchat" více než tři nádobky denně, varuje nápis na obalu.

Myšlenka vytvořit AeroShot se zrodila v létě 2007 u oběda, k němuž profesor Edwards zasedl se slavným francouzským kuchařem Thierrym Marksem. "Bavili jsme se o tom, jaké kulinářské experimenty bychom spolu mohli podniknout, a já jsem přišel s nápadem, že bychom mohli jídlo vdechovat," vzpomíná Edwards, který se v minulosti řadu let zabýval výzkumem aerosolů používaných v medicíně.

 

Právě se děje

Další zprávy