Havlovská knižní horečka? Zatím spíš zvýšená teplota

Pavel Kroulík
21. 12. 2011 16:15
Nejlépe se nyní prodává novinka Člověk Havel
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989.
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Loučení s Václavem Havlem dorazilo už v den jeho úmrtí i na knižní pulty. V některých obchodech a řetězcích se zájem zvýšil až o sto procent, jinde stoupl alespoň mírně.

V absolutních číslech nemusí zvýšení zájmu zatím znamenat, že se jedná o bestsellery; pořád jde spíše o desítky kusů. Na druhou stranu většímu zájmu brání i nedostatek výtisků a knihy mnohdy docházejí. U novinek se tak čeká na další dodávku, u starších titulů až na dotisk nebo nové vydání.

Zatím jsou z novinek k mání Člověk Havel a Vzpomínková kniha - ne zcela bulvární, ale podle toho, co lze z nahlédnutí odhadnout, ani nijak výrazně objevné tituly, které Havla pasují do osvědčených žánrů a postupů.

Nejprodávanější je zatím podle dostupných zdrojů první jmenovaný svazek, dvousetstránková kniha od Petra Čermáka; jeho načasování se zdá být zatím výhrou. „Plně autorizovaná kniha" vznikla k Havlovým pětasedmdesátinám (ty oslavil v říjnu) a má zachycovat exprezidentovo „silné člověčenství a různé polohy barvité povahy skrze setkání autora s různými lidmi".

Novinář a biograf slavných má už na kontě knihy o fotbalistech Čechovi, Jankulovském i Šmicerovi, sepsal příběhy sportovkyň Špotákové a Kvitové, ale také hereček Stašové a Švandové. Všechny knihy včetně havlovské novinky vydává nakladatelství Imagination of people.

Foto: Aktuálně.cz

Dobře se prodává i kniha Prosím stručně z roku 2006, jíž Havel napsal spolu s Karlem Hvížďalou, a ve které spojil rozhovor s poznámkami z prezidentského období a s úvahami ze studijního pobytu v USA. Na trhu je rovněž souborné vydání Václav Havel: Rozhovory s Karlem Hvížďalou.

V knize z nakladatelství Galén je jak Dálkový výslech, tak Prosím stručně. Tentýž dům vydal u příležitosti autorových 75. narozenin v říjnu publikaci Motomorfózy, která obsahuje první dva Havlovy profesionální dramatické texty. Jde o krátké satirické texty Motomorfóza a Ela, Hela a stop, které Havel napsal pro revue Ivana Vyskočila Autostop na přelomu let 1960 a 1961. Autostop byl prvním textem, na němž se autorsky podílel a který byl uveden na jevišti.

„Prodej knih spojených s Václavem Havlem stoupl o více než sto procent, téměř vše jsme vyprodali," popisuje mluvčí knihkupectví Neoluxor Zuzana Turňová. Většina titulů prý zmizela hned v neděli. Titul Prosím stručně se snaží řetězec doobjednat, ale pravděpodobně bude k dostání až po Vánocích. K dispozici mají i text divadelního Odcházení nebo sbírku Hry 2, nicméně zájem je především o biografie.

Zvýšený zájem o Havla zaznamenal i konkurenční řetězec Kanzelsberger. „Prodej samozřejmě stoupl, ale není to nějak masivní," upřesňuje Zdeněk Fekar z marketing & public relations s tím, že tipuje další zvýšení zájmu.

Čtěte také:
Havel vystihl jazyk totality, snoby i fanoušky Bohdalky
Havel zachytil ztrátu identity a splynutí s mašinérií
Václav Havel. Ten křehký, statečný muž to zvládl

Mimo Prahu se situace zřejmě liší obchod od obchodu. „Zvýšený zájem o knihy o Václavu Havlovi neregistrujeme. Včera se prodal jeden kus," řekla v úterý prodavačka z kolínského Knihkupectví U Kašků. Naopak Knihkupectví Lejhanec z Pardubic hlásí: „Knihy jsme vyprodali, všechno bylo hned pryč." To všechno znamená tři kusy knihy Člověk Havel, které měli na prodejně. Právě ji doobjednávají, ale k dostání bude zřejmě až v novém roce.

Foto: Aktuálně.cz

Dobré načasování má i Vzpomínková kniha z nakladatelství Petrklíč. Podle nakladatele Jiřího Himala ji chtěli vydat už na podzim, ale vzhledem k tomu, že se na trhu objevilo několik dalších publikací, vydání odložili. Nyní ale celou věc „přehodnotili". Kniha kromě textů a úryvků z rozhovorů čítá přes 100 fotografií včetně setkání Václava Havla se světovými státníky.

Doplňují je krátké statě Jiřího Heřmana a kunsthistoričky Michaely Košťálové - specialistky na secesi, která ovšem napsala například i knihu, ve které „seriózním způsobem rozebrala dílo spisovatelky Simony Monyové". Právě zavražděná autorka ženských románů byla v srpnu ukázkovým způsobem, jak úmrtí zvyšuje poptávku po autorově díle. Stejným způsobem zafungovalo i úmrtí Arnošta Lustiga.

Knihkupci se však nemohou shodnout na tom, zda se stane hit i ze Vzpomínkové knihy. Většinou ji teprve objednávají a měli by ji mít ve čtvrtek. Zatím se na ni prý skoro nikdo neptá, ale patřičná reklama by to mohla změnit.

Z titulů, o jejichž hodnotě není sporu, je kromě Prosím stručně k dispozici letos vydaný titul Václav Havel: duchovní portrét v rámu české kultury 20. století od Martina C. Putny.

Foto: Respekt

K mání jsou stále i sedmisvazkové spisy Václava Havla u nakladatelství Torst, pro něž se již dávno vžil název Havlova krabička a o nichž při křtu v roce 1999 sám prezident řekl: "Přijměte to prostě jako zdroj. Kdokoliv kdykoliv bude na chvilku chtít se mnou pobýt - ať už v divadle, ve vězení nebo na Hradě -, nechť nahlédne do příslušného dílu a bude mít příležitost. Číst se to ale jako celek podle mne nedá. A bylo by mi trochu podezřelé, kdyby to šlo. Znamenalo by to totiž, že jsem si kdesi na začátku něco naplánoval a po celý život pak podle svého plánu postupoval. Což je, jak uznáte, dost děsivá představa."

Osmý, dodatečný díl spisů, kde jsou nové texty plus divadelní Odcházení a Prosím stručně, vyšel v roce 2007. V některých prodejnách jsou k dispozici i populární Dopisy Olze.

Podle internetového knihkupectví Kosmas, které zřídilo na webu speciální kolonku Václav Havel, je stále k zakoupení i korespondence Václava Havla s Františkem Janouchem z let 1978-2001 či titul Víra (u) Václava Havla z nakladatelství Oikoymenh.

Kosmas (a zřejmě i další obchody) nabízí rovněž poněkud neuctivou knihu Daniela Kaisera Disident - Václav Havel (1936-1989) vydanou v roce 2009. Autor má grant i na její pokračování o Havlově prezidentství; a pokud se ponese ve stejném duchu, mohlo by v budoucnu uspokojit antihavlovské intelektuály.

Foto: Aktuálně.cz

Pod heslem Václav Havel vyjede na internetu i letošní kniha nazvaná Absurdní interview s Václavem Havlem, jíž napsal Pavel Klempera. Hrdinkou je mladá Američanka, učitelka angličtiny, jež chce za pobytu v Praze napsat biografii o Havlovi. Klempera má na kontě prózy i knihy o Koněpruských jeskyních či o květomluvě.

Zda se ještě zvedne velká havlovská knižní horečka, ale těžko soudit; vše je také otázka žánru. Nakrátko určitě vystoupá Člověk Havel, zvýší se i prodej dalších zmíněných knih. Nic z toho ovšem nejsou zcela typičtí kandidáti na bestsellery.

Umělec a intelektuál Havel byl však i vděčným objektem bulváru a těšil se stejnému zájmu jako mnohé celebrity. Nelze tak vyloučit, že se již někde chystají dobře prodejné pokusy typu „Ženy Václava Havla" nebo třeba vzpomínky těch, kdo exprezidenta fízlovali. Pro prodej takových „rychlých knih" je ovšem důležitou podmínkou hlavně čas, za který se objeví.

Ač se zatím o ničem konkrétním oficiálně nemluví, takřka jistě přijdou posléze na pulty kultivované vzpomínky Havlových přátel, další seriózní pokusy o zachycení Havlovy osobnosti a jeho díla nebo výpravné fotografické knihy. U takových titulů lze ovšem sázet spíš na delší prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy