Trumpetista Nicolas Payton věnoval Praze novou skladbu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 6. 2012 12:57
Americký trumpetista vystoupil na úvodním koncertu Prague Proms
Foto: nicholaspayton.com

Praha - Novou skladbu nazvanou Black American Symphony (Černá americká symfonie) přivezl do Prahy trumpetista a skladatel Nicholas Payton. Ve světové premiéře ji uvedl v Obecním domě na zahajovacím koncertu mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms, jemuž skladbu pro jazzový kvartet a orchestr speciálně věnoval.

Američan Payton v české metropoli koncertoval poprvé, na pódiu ho doprovodily jeho Nicholas Payton Band a Český národní symfonický orchestr, který je rezidenčním tělesem festivalu, pod vedením Stevena Mercuria.

Více než hodinový koncert sice nebyl zcela vyprodán, ale ti, co přišli, byli nadšení a nechtěli Paytona pustit z pódia. Jednotlivé skladby oceňovali mocným potleskem a výkřiky nadšení. Payton Českému národnímu symfonickému orchestru složil v závěru koncertu poklonu. "Můžete být na vaše symfoniky opravdu pyšní," řekl letos devětatřicetiletý umělec publiku.

Na koncertu podle pořadatelů zazněla produkce Leonarda Bernsteina, konkrétně předehra k muzikálu. Muzikanti zahráli také symfonickou báseň George Gershwina Američan v Paříži.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nicholas Payton se narodil 26. září v New Orleans, kolébce jazzu, do rodiny hudebníků. Název skladby, kterou věnoval pražskému festivalu, odkazuje podle médií k takzvanému konceptu BAM, tedy Black American Music - Paytonovu soukromému přesvědčení, že jazz je "sprosté slovo".

Úvodní koncert Prague Proms byl ohrožen. Nedávno se objevily informace, že ho Payton z technických důvodů ruší. Nakonec se však vše vyřešilo, své české fanoušky mohl potěšit.

Prague Proms je festival, který už poosmé nese název své inspirace - festivalu londýnského BBC Proms. Je to akce, která letní Prahu doplňuje sérií koncertů beroucích v úvahu roční dobu, naladění obyvatel i turistů. Festival podle jeho autorů zachovává nutnou kvalitu a přitom hledá atraktivní témata. Své místo má "čistá klasika" a vedle ní přesahy. Inspirace jazzové, muzikálové, filmové, prostě všechny obory hudby, jež pracuje s pojmem symfonická a přitom je zřejmě blíž širšímu vkusu.

 

Právě se děje

Další zprávy