Zemřel jazzový klávesista a inovátor Joe Zawinul

krk, tur
11. 9. 2007 12:20
Slavný Vídeňan podlehl boji s rakovinou
Foto: Aktuálně.cz

Vídeň, Praha - Jazzový klávesista a skladatel zemřel ve věku pětasedmdesáti let po víc než měsíčním pobytu v nemocnici. Vídeňan s českou babičkou a hudebním světoobčanstvím  patřil ke špičkám současného jazzu.

Jeden z předních představitelů jazz fusion - stylu, který kombinoval jazz s vlivy současné populární hudby - byl osmadvacetkrát vyhlášen časopisem Down Beat nejlepším klávesistou.  Poslední nahrávku vydal ještě na začátku roku: na dvojalbu Brown Street se jeho proslulé klávesy mísí s big bandem.

Na klavír se Zawinul začal učit hrát během evakuace za druhé světové války na českém území,  klasické vzdělání získal fanoušek Louise Armstronga na vídeňské konzervatoři,  poté se protloukal jako hráč v nejrůznějších studiových orchestrech.

Foto: Reuters

V roce 1959 přesídlil z města valčíků do Spojených Států, když získal vstupenku do světa elit - stipendium na Berklee College of Music.

Krátce po příjezdu do Spojených států jej angažoval Maynard Ferguson, hrál s Cannonballem Adderleyem, ale to hlavní mělo teprv přijít: společně s Chickem Coreou a Herbie Hancockem se proslavil jako průkopník integrace elektronických kláves a  raných syntezátorů do klasického jazzu.

Na sklonku 60. let nahrával s kapelou Milese Davise, objevil se na jeho slavných jazzrockových albech In A Silent Way a Bitches Brew;  jeho dvaceti minutová kompozice Pharaoh's Dance zabírá celou první stranu původního elpíčka.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Největší komerční úspěch Zawinulovi přinesla skladba Birdland, která se objevila v roce 1977 na sedmém albu jeho další velké zastávky - Weather Report byla svého druhu jazzová superkapela, v jejíž zakládající sestavě figuroval i basista českého původu Miroslav Vitouš. Produkovala silné melodické nápady, specifický sound i hráčskou invenci. Birdland se následně dočkala mnoha coververzí i časté rotace na rádiích.   

O Zawinulově vlivu svědčí i fakt, že britský ambientní experimentátor Brian Eno už v roce 1975 pojmenoval na jeho počest jednu ze svých skladeb na albu Another Green World - Zawinul/Lava.

Weather Report
Weather Report | Foto: Archiv

Jazzrockové hraní se ale postupně měnilo spíš ve formální rutinu, i zprávy o počasí ztrácely na aktuálnosti; Weather Report se v roce 1985 rozešli. Ale Středoevropan s další příměsí krve maďarské a romské - jak také připomínal - své hledačství neztratil.

Od konce 80. let se věnoval dalším projektům - sólově i se svou novou skupinou The Zawinul Syndicate. Do ní záhay začal zapojovat rytmické modely a melodické prvky world music. Zval hudebníky z Afriky (Salif Keita, Richard Bona), Indie, Latinské Ameriky, ale také z ostrova Mauricius nebo Arménie. Tak ho zanjí z poslední doby i čeští fanoušci.

Zároveň předjímal plně elektronický přístup k hudbě. Nevyhýbal se ani symfonickým projektům, za sólový projekt Mauthausen věnovaný památce obětí neblaze proslulého rakouského koncentračního tábora získal jazzového Amadea.

V roce 2002 mu vídeňský primátor předal zlatý pamětní prsten města a na festivalu North Sea v Haagu převzal za celoživotní zásluhy z rukou Wayna Shortera prestižní cenu - Bird Award. 

S ní prominentní člen světového jazzového syndikátu a celoživotní kamarád rakouského prezidenta Thomase Klestila zamířil do Birdlandu.

 

Právě se děje

Další zprávy