Omezíme daňové výhody u hypoték, plánuje i nová vláda

Petr Kučera Petr Kučera
11. 2. 2014 12:00
Lidé s nadprůměrnými hypotékami se už zřejmě nevyhnou omezení daňových odpočtů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Lidé s nadprůměrnými hypotékami se zřejmě nevyhnou omezení daňových odpočtů. Zpřísnění, které chtěl zavést exministr financí Miroslav Kalousek už od roku 2012, sice nezačne platit ani pro letošní rok, ale pravděpodobně jej prosadí nová vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Vyplývá to z vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a daňového experta Jana Čapka, blízkého spolupracovníka ministra financí Andreje Babiše, pro dnešní Hospodářské noviny.

Kalousek chtěl od roku 2012 původně zcela zrušit možnost odečítat si z daňového základu zaplacené úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření (jen pro smlouvy uzavřené po účinnosti zákona). Později přišel s mírnějším návrhem, podle něhož měl limit pro výši úroků klesnout ze současných 300 tisíc na 150 tisíc korun, podle pozdějšího návrhu dokonce na 80 tisíc.

S limitem 80 tisíc korun počítá také „daňová reforma", kterou sice poslanci schválili už v roce 2011, ale její účinnost nakonec odložili až na začátek roku 2015. Poprvé by se tedy měla vztahovat na příjmy za rok 2015 (odpočty a slevy uplatněné v přiznání podávaném na začátku roku 2016).

Rozhodne se letos

Nová vláda tak bude mít dost času tento „balíček" zrušit nebo změnit a prosadit vlastní představy. Jak už ale loni napsal online deník Aktuálně.cz, právě omezení odpočtu u hypoték patří - společně například se zrušením superhrubé mzdy - mezi body, s nimiž souhlasí i nová koalice.

„Odpočet má krýt rozumnou hypotéku pro střední třídu. A 300 tisíc je poměrně vysoká částka," citují Hospodářské noviny Jana Čapka, daňového experta z poradenské společnosti EY a blízkého spolupracovníka šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Právě nové vedení ministerstva financí bude letos rozhodovat, co ze schváleného Kalouskova „balíčku" ponechá a co ještě před začátkem účinnosti zruší.

„Dokážu si představit revizi současné částky směrem dolů," naznačuje premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. O konkrétní částce zatím nová vláda nehovoří.

Maximální sleva: Nově jen 15 tisíc?

Kdo splácí hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření (běžného i překlenovacího), může si v rámci jedné domácnosti odečíst až 300 000 korun ročně, maximálně však 25 000 korun za každý měsíc splácení. Výsledná daň se díky tomu sníží až o 45 000 korun ročně. Tato pravidla platí i pro letošní rok, k žádnému omezení zatím nedošlo.

Pokud by nová vláda ponechala variantu, kterou schválili poslanci už v roce 2011 a má se poprvé týkat příjmů za rok 2015, klesl by limit pro odpočet úvěrů ze současných 300 000 na 80 000 korun ročně. Zatímco nyní si lze takto snížit samotnou daň až o 45 000 korun ročně, nově se měl limit snížit na 15 200 korun ročně.

Vzhledem k tomu, že průměrná hypotéka v Česku dosahuje 1,65 milionu korun, neměl by se ani po zpřísnění pro většinu klientů nic změnit, dodávají Hospodářské noviny. Současný limit - 300 tisíc korun - odpovídá při dnešních průměrných úrokových sazbách desetimilionové hypotéce splatné za třicet let. Do sníženého úrokového limitu 80 tisíc korun by se vešla hypotéka na 2,7 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy