Další penzijní fond nejde do reformy, už je to třetina

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
3. 12. 2012 15:53
Nově to oznámil Aegon Penzijní fond, který tak navázal na společnosti Axa a ING
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Už třetina penzijních fondů, které nyní působí v Česku, se rozhodla neúčastnit druhého pilíře, který od roku 2013 zavede důchodová reforma. Nově to oznámil Aegon Penzijní fond, který tak navázal na dřívější rozhodnutí fondů ze skupin Axa a ING.

“K tomuto rozhodnutí dospěl management společnosti po důkladném zvážení finančních a obchodních hledisek a rizik spojených se zavedením důchodového spoření. Hlavním důvodem je nejistota, zda se podaří získat dostatečný počet zájemců o vstup do druhého pilíře,“ říká mluvčí společnosti Martina Novotná.

I Aegon, stejně jako Axa a ING, se nadále bude soustředit na nabídku ve třetím pilíři, tedy v systému současného penzijního připojištění, jehož parametry důchodová reforma obmění, nadále však půjde o dobrovolné spoření se státním příspěvkem.

Foto: Thinkstock
Čtěte také:
Rusnok: Teď už ČSSD věřím, že druhý pilíř zruší
Penzijní připojištění se mění. Vyplatí se vám zůstat?
Definitivní ano. Důchodová reforma odstartuje v lednu

V druhém pilíři, který nově umožní vyvést tři procentní body z celkových 28 směřujících na povinné důchodové pojištění, tak bude své produkty nabízet maximálně sedm společností. Kromě zbývajících šesti současných fondů se do nového podnikání pouští jen Raiffeisenbank. Ta bude nabízet fondy v obou dobrovolných pilířích.

Jen do třetího pak má namířeno investiční společnost Conseq, která tak spolu s Raiffeisenbank zvýší konkurenci u dobrovolného spoření na důchod se státním příspěvkem na celkem 11 společností.

Mezinárodní finanční koncern Aegon patří mezi největší světové společnosti v životním pojištění, penzijním připojištění a správě aktiv. Působí ve více než 20 zemích Ameriky, Evropy a Asie. V Česku zahájil Aegon obchodní činnost v dubnu 2005 jako specialista na prodej především investičního životního pojištění. V roce 2007 vznikl Aegon Penzijní fond.

 

Právě se děje

Další zprávy