Zdražování benzinu neskončí. Přidala se tropická bouře

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 8. 2012 11:20
V pondělí se cena ropy Brent zastavila na 115 dolarech za barel
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Singapur - Tropická bouře Isaac, která řádí v Mexickém zálivu, žene nahoru ceny ropy. V případě značky Brent během pondělí vyrostly o celý dolar a zastavily se na 115 dolarech za barel.

Za zdražováním stojí především obavy, že Spojené státy přeruší významnou část své pobřežní těžby. Podle agentury Reuters až o 85 procent.

Již během neděle federální vláda oznámila, že denní produkce v zálivu byla o 24 procent nižší. V Mexickém zálivu se přitom podle Úřadu pro energetické informace (EIA) těží necelá čtvrtina celkové ropné produkce Spojených států.

Nabídka neklesá jen v USA

Kromě bouře mají na zvyšování cen černého zlata podíl také naděje investorů na to, že se federální vláda uchýlí k další finanční injekci, která by poptávku po ropě podpořila.

K té se upínají v souvislosti s nadcházejícím každoročním setkáním centrálních bankéřů a ekonomů, k němuž má v americkém středisku Jackson Hole tento týden dojít. Pozornost trh nadále věnuje také dění v eurozóně.

Na celosvětovém zdražování se kromě bouře v USA projevuje také pokles nabídky v dalších lokalitách. Kvůli průtahům při výstavbě ropovodu v Íránu hrozí, že společnost Royal Dutch Shell zahájí těžbu v poli Majnoon nejméně o tři měsíce později. Norsko se kvůli nespokojenosti ropných pracovníků obává již druhé stávky během dvou měsíců.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Sedm let po Katrině se k New Orleans řítí bouře Isaac
Kubě se nedaří. Ropu nenašli, investoři odcházejí
40 korun za litr benzinu? Pumpaři zatím nenašli odvahu

Kromě těžby ropy mají nepříznivé klimatické podmínky vliv také na těžbu zemního plynu, která v USA podle Reuters klesne na 32 procent běžného objemu.

Bouře, která se pohybuje rychlostí 60 kilometrů za hodinu, aktuálně ohrožuje státy Louisiana, Mississippi a Alabama. Očekává se, že by v následujících dnech měla zesílit na hurikán.


 

Právě se děje

Další zprávy