Dlužníku, třes se. Vymahači pošlou nové muže v zeleném

Petra Dlouhá, Peníze.cz
23. 3. 2012 7:06
Nový způsob nátlaku: Zelení podivíni v elasťácích mají lidem dělat ostudu
Dlužíci jdou do akce
Dlužíci jdou do akce | Foto: dluzici.cz

Přijít a zmydlit vás nemůžou. Fyzické násilí mají vymahači dluhů (alespoň oficiálně) zakázané. A tak sázejí na stále propracovanější metody psychologické války.

Není náhodou, že vás obtěžují v zaměstnání, ptají se na vás u sousedů a dají si záležet, aby u jejich návštěvy byla přítomná vaše rodina.

Jednoduše spoléhají na to, že dlužník před psychologickým tlakem kapituluje a peníze někde "schrastí", i kdyby měl látat dluh dluhem. Co bude pak, už nikoho nezajímá.

Cejchování a veřejné pranýřování "vyvrhelů" je staré jako společnost sama. Teď ho však vymahači posunuli zase o kus dál.

Do psychologické války totiž nasadili nový kalibr: Ostudu mají dlužníkům dělat chlapíci v zelených kombinézách. Říkají si zelená spravedlnost.

Drsný svalovec, nebo trouba v elasťácích?

Tak schválně, jak si takového normálního vymahače představujete? Většina nejspíš odpoví: Je to hřmotný chlap jak hora s vypracovanou muskulaturou, co nahání strach, nebo naopak slizoun v sáčku na míru a francouzskou manikúrou, kterému se jen trochu podivně lesknou očka.

Co byste ale řekli tomu, kdyby na vás jednoho dne zazvonil vykuk od hlavy až k patě navlečený do elastické zelené kombinézy, jehož dějinným úkolem je udělat z vás blbečka?

Právě tak totiž funguje jedna z inkasních společností působících na českém trhu.

Nabízí práci zájemcům, kteří budou ukryti za maskou dlužíka (nejde o překlep), nahánět, otravovat a veřejně zesměšňovat dlužníky tak dlouho, dokud si od nich nepřevezmou upomínku a dluh neuhradí.

A požadavky na výkon takového povolání? Nic mimořádného. Podle webu inkasní společnosti stačí dobrý zdravotní stav, odolnost vůči stresu, komunikativnost, odvaha a komediální a herecký talent.

Tajemný majitel

Právě komedii s lehce fetišistickým podtextem přitom celá akce připomíná ze všeho nejvíc. Škoda jen, že není možné odhalit režiséra. Určitě by si zasloužil nějakého toho Louskáčka nebo Thálii.

V kontaktních údajích na webu společnosti se nic o tom, kdo za firmou stojí, nedozvíte. Zato však zjistíte, že i vy se můžete snadno stát kolečkem v zeleném soukolí a založit si vlastní pobočku dlužíků na bázi franšízingu.

Při podrobnějším ohledání webu pak najdete nenápadný odkaz na firmu Image Trade, jejímž jednatelem je podle obchodního rejstříku člověk tajemného jména Xia Lu Xin.

Ať už jsou dlužíci odkudkoliv, z levného kraje nejsou určitě. Za doručení dvou upomínek chtějí patnáct set, za deset upomínek zkasírují šest tisíc. Navrch si naúčtují deset procent z vymožené pohledávky a cestovné - pokud to měl dlužík k dlužníkovi trochu z ruky.

Zbytek článku a diskusi k tématu najdete na webu Peníze.cz

Dlužíci jdou do akce
Dlužíci jdou do akce | Foto: dluzici.cz
Čtěte více:
Diskuze a zbytek článku na Peníze.cz

 

Právě se děje

Další zprávy