Chudým zemím hrozí hladomor. Obilí totiž zdražuje

lem
16. 2. 2008 13:00
V Africe se v tomto roce cena zvedne o 49 procent
Ceny obilí vzrostly v roce 2007 o více než 80 procent. Nezastaví se ani letos. Nejhůře na tom bude Evropa a Afrika.
Ceny obilí vzrostly v roce 2007 o více než 80 procent. Nezastaví se ani letos. Nejhůře na tom bude Evropa a Afrika. | Foto: Wikipedia

Řím - Rostoucí cena obilí je podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) největší noční můrou rozvojového světa. Nejchudším zemím hrozí hladomor.

Mezinárodní cena obilí vrostla loni o 83 procent a příznivá není ani předpověď na tento rok. V Evropě se cena zvedne o 53 procent, v Africe o 49 procent, Americe o 31 procent a nejlépe na tom budou v Asii a Oceánii, kde se předpokládá růst cen pouze čtvrtinový.

Humanitární krize hrozí 36 zemím světa, z nichž 21 leží na chudém africkém kontinentu. Nejhůře na tom bude Lesotho, Somálsko a Svazijsko, které bojují se špatnou úrodou způsobenou nepříznivým počasím posledních let.

Lepší není situace ani v Mozambiku, Zimbabwe, Zambii a Malawi, kam chce FAO poslat co nejdříve potravinovou pomoc ve výši 87 milionů dolarů.

Aby tyto země zabránily nejhoršímu, budou muset jen do letošního července přivézt ze zahraničí obilí za rekordních 33 miliard dolarů, a to navzdory nižším kvótám na dovoz, které řada států přijala.

V souvislostech:

"O chlebu" už nepřežijete. Chybí živiny
Obilí letí vzhůru. Chléb má stát 25 korun, tvrdí pekaři

 

Právě se děje

Další zprávy