EU prohrála spor o upravené potraviny

Adam Junek
8. 2. 2006 14:00
Ženeva - Evropská unie porušila obchodní pravidla. Rozhodla o tom včera Světová obchodní organizace (WTO).

Vyhověla tak stížnosti Spojených států, Argentiny a Kanady, které obvinily EU, že brání importu geneticky modifikovaných produktů (GMO). Agentuře Reuters to potvrdil nejmenovaný úředník americké vlády.

"Zhruba za měsíc vydá WTO finální oficiální rozhodnutí. Pak bude mít Evropská komise ještě devadesát dní, aby se odvolala," uvedl úředník.

Šest států pětadvacítky navíc prohrálo i samostatně. Nedrží se totiž ani procedur, které ohledně GMO schválila EU, a na dovoz těchto potravin mají vlastní zákazy. Jde mimo jiné o Řecko, Francii, Německo nebo Itálii.

"Je to právě naopak, než tvrdí Spojené státy. Evropská unie je největším dovozcem geneticky modifikovaných potravin," brání se komise v prohlášení.

Američané si především stěžují na dlouhotrvající procedury schválení importu. Navíc prý jsou překážky kladeny kvůli politickým, a ne zdravotním důvodům, jak se Unie snaží tvrdit.

"Doufáme, že toto rozhodnutí vyšle jasnou zprávu i dalším členům WTO. Tedy to, že schvalování musí být založeno na vědeckých postupech a nesmí trvat nekonečně dlouho," citovaly Financial Times Michelle Gormanovou z American Farm Bureau Federation.

Ochránci přírody ale nadšením nehýří. "WTO o takovýchto věcech vůbec nemá rozhodovat. Nemůže nám přece říkat, co máme jíst nebo co mají farmáři pěstovat," řekla serveru EUobserver Alexandra Wandelová z organizace Přátelé Země.

Poukázala přitom na to, že WTO straní velkým korporacím.

Ani evropští spotřebitelé moc genetické manipulaci s potravinami nakloněni nejsou. Právě včera vyšel výsledek průzkumu Eurobarometr. Podle něj 62 procent občanů pětadvacítky má strach ze zdravotních rizik upravovaných potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy