Na kolik přijde Farma Bolka Polívky? Rozhodne i jméno

Tomáš Fránek
1. 5. 2013 16:00
Stavba stála přes 39 milionů korun, tržní cena je nyní nižší
Bolek Polívka ve filmu Roming (ilustrační foto)
Bolek Polívka ve filmu Roming (ilustrační foto) | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Brno - Výstavba Farmy Bolka Polívky s restaurací, hotelem, tenisovými kurty a wellness centrem spolykala i za pomoci dotace z fondů Evropské unie přes 39 milionů korun. Vyplývá to ze soupisu majetku, kterou manažeři podniku předložili Krajskému soudu v Brně

Areál v Olšanech na Vyškovsku, jehož provozovatel je kvůli dluhům ve výši 56 milionům korun v konkursu, nyní čeká na nového majitele. A je pravděpodobné, že nový majitel za něj zaplatí méně, než kolik stála samotná výstavba areálu.

Realitní experti totiž odhadují tržní hodnotu farmy na zhruba třicet milionů korun. Na dalšího půl milionu ocenili pozemky a na dva miliony pak vybavení farmy a vozový park.

Část pozemků i budov je ale v zástavě UniCredit bank a miliardáře Alexandra Seidla se synem, kteří loni převzali pohledávky od partnerů Boleslava Polívky.

Rozhodnou věřitelé

O tom, jaký bude další osud farmy, nyní rozhodnou věřitelé. Nejlepším řešením by podle expertů bylo prodat celou farmu, protože jednotlivé provozy navazují na sebe a je velmi těžké je oddělit.

Samotný Polívka v jediném rozhovoru, ve kterém o krachu farmy mluvil, pro Magazín MF Dnes řekl, že by si dokázal představit, že by si z areálu udělalo svůj výstavní podnik nějaké vinařství.

Miloslav Herain z realitní společnosti RE/MAX Commercial říká, že při ocenění farmy se musí brát vedle rozlohy a stavu budov v potaz také "index atraktivity" daný jménem Bolka Polívky a také to, že jde u části objektů o nově postavené objekty. „Celková tržní cena by mohla činit asi 36 milionů korun za areál, jak leží a stojí," říká Herain.

Podle Romana Konečného z poradenské agentury Etis je velmi podstatné, zda farma zůstane i nadále spojena se jménem Bolka Polívky - tedy zda případný nový vlastník bude mít zájem (a svolení) jméno slavného herce dál využívat. „Tak ji totiž lidé znají a vyhledávají. A Olšany jinak nejsou příliš turisticky atraktivní oblast, proslavil je právě až Bolek Polívka," připomíná.

Jak to dopadne s dotací EU?

To, zda se podaří prodat celou farmu a zda zůstane v provozu pod stávajícím jménem, je důležité také pro osud dvanáctimilionové dotace z fondů Evropské unie. Příspěvek v celkové výši 11,6 milionu korun mířil na rozšíření a vylepšení hotelu na tři hvězdičky, vybudování bazénu a wellness centra.

Podmínkou získání dotace je to, že celé centrum musí být provozováno pod hlavičkou Farmy Bolka Polívky nejméně pět let.

Věřitelé k soudu přihlásili svoje pohledávky ve výši 56 milionů. Největšími věřiteli je právě regionální fond, který farmě v Olšanech na Vyškovsku poskytl unijní dotaci, dále stavební firma Kaláb, která centrum stavěla, a s devíti miliony korun také samotný Bolek Polívka, který v uplynulých dvou letech ze svých peněz splácel úvěry a půjčky, které farma měla.

Věřitelé začnou o osudu farmy rozhodovat 14. května, kdy dostanou první informace o stavu podniku a také dalších krocích konkurzního správce. Farma je zatím zavřená a střeží ji bezpečnostní agentura.

Podívejte se na nejlepší farmy v Česku:

 

Právě se děje

Další zprávy