Sladká dovolená končí. CK Dolce Vita krachuje

Radek Pecák Radek Pecák
23. 7. 2012 10:06
Právě nyní je na zájezdu s touto cestovkou stovka lidí, dvě stovky o dovolenou přišly
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Novák

Praha - Kvůli insolvenci letos končí už šestá cestovní kancelář. V noci na pondělí vyhlásila úpadek cestovní kancelář Dolce Vita.

Informoval o tom viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Je to nemilá zpráva přinejmenším pro dvě stovky lidí, kteří si koupili zájezd a na dovolenou již neodletí.

Právě nyní se na zájezdu od cestovní kanceláře Dolce Vita nachází přibližně stovka tuzemských turistů, převážně v Tunisku.

Podle sdělení zástupců cestovní kanceláře, které má Okamura k dispozici,  je o všechny klienty v zahraničí postaráno, mají zaplacené ubytování po celou dobu pobytu a také uhrazené letenky zpět do České republiky. Do pátku tohoto týdne by se měli vrátit zpět všichni klienti nacházející se v zahraničí.

Přechod na cestovní agenturu se nezdařil

Důvodem úpadku je platební neschopnost, kterou se cestovní kanceláři nepodařilo vyřešit.

Už minulý týden cestovní kancelář postupně stahovala veškerou nabídku zájezdů do Tuniska a Egypta, na které se specializovala. Dále ale nabízela zájezdy do Řecka a Turecka. Rovněž vedení kanceláře řešilo se svými právníky v posledních dnech přechod z činnosti CK na činnost cestovní agentury. Pak by Dolce Vita, a. s., jen prodávala zájezdy jiných cestovních kanceláří. To se však cestovní kanceláři nepodařilo.

Cestovní kancelář je pojištěna proti úpadku u České podnikatelské pojišťovny v souladu se zákonem, poškození klienti by tedy měli dostat své peníze zpět.

Stále v ČR působí přes 1000 cestovních kanceláří

CK Dolce Vita sídlila v Praze a objemem svých zájezdů se řadila spíše mezi menší cestovní kanceláře. Vznikla v únoru 2010.

Před touto cestovní kanceláří již letos ukončily činnost CK Asteri tour, CK Redgreentours, CK Filip, CK Globaltour a CK BG Travel.

V České republice nyní působí podle seznamů pojišťoven 1035 cestovních kanceláří, které v loňském roce na našem trhu prodaly 2,088 milionu zájezdů.

 

Právě se děje

Další zprávy