Exekuce kvůli falešnému podpisu neplatí, rozhodl soud

ČTK ČTK
18. 4. 2012 21:18
Důchodkyně měla za telekomunikační služby zaplatit téměř čtvrt milionu korun
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ústavní soud zasáhl ve prospěch důchodkyně z Prahy, jež čelila exekuci založené na údajně zfalšovaném podpisu. Žena tvrdí, že spornou smlouvu o telekomunikačních službách nikdy nepodepsala.

Přesto pražské soudy na základě rozhodčího nálezu nařídily exekuci, v níž měla žena zaplatit nejméně 238 tisíc korun. Podle ústavních soudců justice chybovala. Případem se musí znovu zabývat Městský soud v Praze.

Spor se točí kolem smlouvy o poskytování neveřejných telekomunikačních služeb z roku 2007. Rozhodce na základě smlouvy nařídil ženě zaplatit 114 tisíc korun plus úroky, dále smluvní pokutu a náklady řízení. Žena o rozhodčím řízení vůbec nevěděla, rozhodce jí psal na adresu, kde údajně nikdy nežila.

Falešný podpis

Obvodní soud pro Prahu 4 v roce 2010 nařídil na základě rozhodčího nálezu exekuci prostřednictvím srážek z důchodu a účtu stavebního spoření. Nárokovaná částka ještě narostla o náklady exekuce, loni v únoru tak činila asi 238 tisíc korun.

Žena u soudu poukazovala na to, že smlouvu s rozhodčí doložkou nikdy neuzavřela. Podpis je podle ní zfalšovaný, což potvrdila i kriminalistická expertíza. Obvodní soud a následně ani Městský soud v Praze jejím námitkám nevyhověly, prý se v exekučním řízení vůbec nemohou zabývat platností smlouvy a věcnou správností rozhodčího nálezu.

Podle ústavních soudců pražské soudy chybovaly. Ignorovaly totiž zásadní pochybnosti o pravomoci rozhodce.

"Pokud stěžovatelka tvrdila a prokazovala, že smlouvu nikdy nepodepsala, a tudíž jí nemůže být vázána, týkala se její námitka i rozhodčí doložky vtělené do smlouvy, a tím i přímo pravomoci rozhodce," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Miloslavem Výborným.

Ústavní soudci dále upozornili na to, že ujednání o rozhodčí doložce bylo vadné, protože neumožňovalo transparentní výběr rozhodce.

Řešených exekucí přibývá

Exekuční kauzy v poslední době tvoří častou náplň práce Ústavního soudu.

Letos například soudci zakročili ve prospěch ženy, jež si stěžovala na postup exekutora i liknavost a nedůslednost soudů. Přestože dluh uhradila dobrovolně ještě před samotnou exekucí, musela exekutorovi zaplatit náklady v plné výši.

Soud zasáhl také ve prospěch muže, jenž čelil exekuci založené na zneužití jeho dávno ztracených dokladů. Dokumenty někdo použil k podepsání smlouvy o pronájmu. Původnímu držiteli dokladů po řadě let přišel exekuční výměr, a to i přesto, že zneužití dokladů už předtím potrestal jiný soud jako podvod.

 

Právě se děje

Další zprávy