Za 10 tisíc k moři all inclusive? Na to zapomeňte

Ekonomika Ekonomika
25. 11. 2012 15:20
Mag Consulting hlásí nárůst cen zájezdů k moři, cestovky říkají, že nebude dramatický.
Za kolik pojedeme napřesrok k moři? Za víc peněz
Za kolik pojedeme napřesrok k moři? Za víc peněz | Foto: Reuters

Praha - Na prahu mrazivé zimy se v Česku rozpoutal spor, jak drahé bude příští léto. Přesněji: pobyty u moří.

Poradenská společnost Mag Consulting zjistila, že katalogové ceny dovolených zaznamenaly až dvouciferný nárůst. Svou analýzu opírá o ceníky v letních katalozích tuzemských cestovních kanceláří, které prozkoumala. Nabídka týdenních All inclusive leteckých zájezdů v ceně pod 10 tisíc korun se příští rok prý stane minulostí.

Cestovní kanceláře většinou její analýzu odmítají.

Mag Consulting je firmou nezávislou na konkrétních cestovních kancelářích a v oboru se pohybuje už velmi dlouho.

Nyní tvrdí, že cestovní kanceláře tlačí ke zdražování zahraničních pobytových zájezdů u moře několik faktorů. "Jde o navyšování letištních tax na evropských letištích, zvyšování cen letecké dopravy, slábnoucí koruna vůči euru a zvyšování daní, nejen v ČR," citovala agentura ČTK analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka.

Rusové zvedají ceny i Čechům

Do Středomoří jezdí čím dál více Rusů a ti zvyšují ceny i pro ostatní tím, jak roste poptávka po oblíbených letoviscích.
Nejvyšší zdražení ze středomořských zemí je očekáváno v Turecku, které zažívá letos turistický boom. V Turecku se letošní inflace bude blížit k 10 procentům.

Velké cestovní kanceláře připouštějí, že zdražovat budou, ale tvrdí, že jen velmi mírně. "Ceny zájezdů pro léto 2013 budou u některých destinací o něco vyšší, než byly pro léto 2012. U Exim tours to ale nebude nic dramatického, protože pro léto 2013 jsme již nakupovali konsolidovaně s REWE, tedy v podstatně vyšších objemech kapacit," uvedl pro ČTK marketingový ředitel CK Exim Tours Stanislav Zíma.

Také CK Fischer tvrdí, že v průměru ceny zůstanou stejné, průměrná katalogová cena zůstává 16.900 Kč. "Vzhledem k vyšší celosvětové poptávce o destinace jako Španělsko nebo Turecko vzrostla nákupní cena hotelů v těchto destinacích zhruba o pět procent. Na druhou stranu hoteliéři v Řecku nezdražili, někde dokonce zlevnili," uvedl mluvčí cestovky Jan Osúch.

 

Právě se děje

Další zprávy