Křetínský dá za slovenské plynovody 2,6 miliardy eur

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 1. 2013 9:50
Holding EPH Daniela Křetínského získal 49 % akcií Slovenského plynárenského priemyslu
AC Sparta Praha: předseda představenstva Daniel Křetínský
AC Sparta Praha: předseda představenstva Daniel Křetínský | Foto: Ondřej Besperát

Frankfurt/Praha - Česká společnost Energetický a průmyslový holding (EPH) zaplatí německé firmě E.ON za 24,5 procenta akcií ve slovenské plynárenské společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) 1,3 miliardy eur. Tedy v přepočtu 33,2 miliardy korun. Stejnou částku za stejný podíl zaplatí EPH také francouzské firmě GDF Suez.

Dohromady tak EPH za vstup do slovenských státních plynovodů zaplatí přes 66 miliard korun. "Jde o největší zahraniční investici českého subjektu v historii," uvedl dnes EPH v tiskové zprávě.

"Představitelé Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podepsali se zástupci společností E.ON a GDF SUEZ smlouvu, ve které obě zahraniční společnosti prodávají českému subjektu své poloviční podíly ve společnosti Slovak Gas Holding (SGH), kterou tak EPH plně ovládne. SGH drží 49 % a manažerskou kontrolu ve společnosti SPP," píše EPH ve zprávě.

Křetínský: Stáváme se středoevropským hráčem

"Jsem pevně přesvědčen, že EPH je velmi vhodným strategickým partnerem pro stát i SPP a přispěje k tomu, aby Slovenský plynárenský priemysel úspěšně čelil negativním trendům v klíčovém segmentu přepravy zemního plynu," prohlásil Daniel Křetínský, předseda představenstva a generální ředitel EPH.

"Na základě této transakce EPH razantně vstupuje do segmentu plynárenství, dále posiluje přítomnost v regulovaných a kontrahovaných aktivech a současně se stává jednou z největších středoevropských energetik," dodal Křetínský.

Prodej by měl být dokončen v příštích několika týdnech. Oznámily to dnes společnosti E.ON i GDF Suez. Celkem tak EPH ve slovenském podniku získá 49 procent akcií. Většinovým majitelem SPP s podílem 51 procent je stát.

Slovenský plynárenský priemysel je nadnárodní energetická společnost s významným postavením mezi plynárenskými hráči v Evropě. Na Slovensku je lídrem na trhu dodávek zemního plynu pro zhruba 90 % domácností a pro mnoho firemních zákazníků. Je také klíčovým přepravcem ruského zemního plynu do Evropy. SPP má přibližně 4000 zaměstnanců.

V Energetickém průmyslovém holdingu má majetkový podíl jeho šéf a "duchovní autor" Daniel Křetínský a finanční skupiny PPF a J&T.

Vstup EPH do Slovenského plynárenského priemyslu je součástí širšího plánu. Slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský totiž v prosinci oznámil, že Energetický a průmyslový holding (EPH) se bude ucházet o koupi provozovatele českých plynovodů Net4Gas právě společně se slovenskými plynárnami SPP.

 

Právě se děje

Další zprávy