Bouřky způsobily škody za desítky milionů, a bude hůř

Domácí ČTK Domácí, ČTK
3. 7. 2012 17:15
Na české pojišťovny se již obrátily stovky klientů
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Reuters

Praha - Silné bouřky posledních dnů již způsobily škody za desítky milionů korun a podle meteorologů se ani v následujících hodinách předpověď nezlepší.

Do středečního rána platí výstraha, kterou vyhlásil Český hydrometeorologický ústav. Ten varuje před přívalovými dešti i rozvodněním řek a potoků.

Nejsilnější bouřky se během pondělního večera a noci na úterý přehnaly přes území Čech.

Místy spadlo 20 až 60 mm vody, nárazy větru dosahovaly rychlosti i 80 km/h a ojediněle byly bouřky doprovázené krupobitím.

Na české pojišťovny se již obrátily stovky klientů. Škody by se mohly vyšplhat na desítky milionů korun.

Jedná se zejména o menší škody, zaplavené sklepy, garáže, zahrady a o škody na fasádách, omítkách, oknech či na vozidlech. Na vině jsou nejčastěji vichřice, pády stromů, údery blesku, lokální záplavy, krupobití i požáry.

"Už se nám ozvalo několik klientů, kterým budeme platit peníze z odpovědnostní pojistky, které se také slangově říká 'pojistka na blbost.' Snažili se totiž sobě a nebo svým blízkým pomáhat s následky bouřky a při tom bohužel způsobili další škodu," poznamenal mluvčí pojišťovny Allianz Pavel Bálka.

Pojišťovny očekávají, že klienti budou škody hlásit i v dalších dnech. Meteorologové totiž předpovídají, že silné bouřky se nad českým územím budou objevovat nejméně do konce pracovního týdne.

Platí výstraha na povodňovou bdělost

Bouřky budou místy doprovázené přívalovými srážkami s úhrny až 40 milimetrů, kroupami a silnými nárazy větru o rychlosti až 25 metrů za sekundu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal několik varování před přívalovými srážkami a rozvodněním vodních toků.

Varování platí od úterních 12:00 do středečních 06:00 hodin pro všechny české kraje.

"Vzhledem k předchozímu nasycení nelze vyloučit výrazné vzestupy hladin s dosažením 1. SPA, zejména na tocích odvodňujících  Brdy," píše se na stránkách ČHMÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy