VZP s IZIP ještě nekončí. Bude platit miliony za portál

Radek Nohl Radek Nohl
18. 6. 2012 15:40
Nejdříve budeme s IZIP jednat, pak teprve vypíšeme výběrové řízení, shodla se rada VZP
Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna nemá jasno, jak dlouho ještě bude platit společnosti IZIP.

Poté, co se na konci května dohodla, že vypoví smlouvy ke kritizovaným zdravotním knížkám, totiž stále nerozhodla, kdy s firmou utne spolupráci na provozu portálu VZP. Za něj každý měsíc platí IZIP 6 milionů.

Správní rada se v pondělí podle informací Aktuálně.cz jen dohodla na tom, že nejdříve pověří ředitele VZP Pavla Horáka, aby se zástupci IZIP jednal o převzetí portálu od firmy.

A teprve druhým krokem, pokud jednání zkrachují, bude vypsání výběrového řízení. K tomu však možná proto, aby pojišťovna neztrácela čas, dojde během několika týdnů.

Na postupu se téměř jednoznačně dohodli zástupci napříč politickými stranami, ministerstva zdravotnictví i vlády.

"Momentálně jiná cesta není," řekl člen rady Michal Sojka (nominován ČSSD).

"Už nesmíme ztrácet ani měsíc. Představa, že by VZP byla bez portálu, není vůbec možná," zareagoval další člen rady a poslanec LIDEM Jiří Rusnok.

IZIP naznačil: Nebude to zadarmo

Přitom zmíněná vyjednávání musí být podle zástupců správní rady rychlá.

Podle informací Aktuálně.cz se její členové dohadovali i na tom, že by se měla ocenit hodnota portálu. To by mělo uhlečit řediteli Horákovi prostor při jednáních.

Mluvčí IZIP Martina Klapalová totiž v České televizi naznačila, že portál nebude chtít firma předat pojišťovně zadarmo.

Podle odhadů by mohl IZIP pro VZP tuto službu zajišťovat minimálně do poloviny roku 2013. Do té doby prý totiž není ani reálné, že by pojišťovna stihla ukončit výběrové řízení a jeho vítěz by portál připravil.

Do konce roku zaplatí VZP 72 milionů

Deník Insider před několika dny vypočítal, že Všeobecná zdravotní pojišťovna zaplatí IZIP do konce ještě 72 milionů korun. Teď se ale ukazuje, že firmě bude dál platit zřejmě i v příštím roce.

Do čeho vlastně do konce roku v IZIP peníze VZP půjdou, není zcela jasné - nedokážou to říct ani někteří lidé ze správní rady.

Ze smluv mezi pojišťovnou a IZIP k provozu portálu však vyplývá, že třeba 700 tisíc korun dá VZP měsíčně za pronájem počítačů, serverů či programů. Za další rozvoj služeb portálu zaplatí pojišťovna každý měsíc 2,1 milionu korun a třeba podpora a údržba vyjde na 1,5 milionu korun.

Je dobře, že zdravotní knížky IZIP končí? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na výběr zdravotní pojišťovny?

 

Právě se děje

Další zprávy