Armáda převzala od Španělů první letoun CASA

Hana Pecinová
11. 1. 2010 17:29
Další tři stroje vojáci dostanou do konce roku
Letoun CASA C-295M na pražském letišti ve Kbelích.
Letoun CASA C-295M na pražském letišti ve Kbelích. | Foto: MO ČR

Praha - Na letišti v pražských Kbelích dnes přistál první ze čtyř španělských transportních letounů CASA C-295M, které jsou určeny české armádě.

Jejich koupi od evropského konsorcia EADS v celkové hodnotě tři a půl miliardy korun loni odsouhlasila vláda Mirka Topolánka.

Stroje mají nahradit zastaralá ruská letadla Antonov An-26.

"Podstatně lépe budou vyhovovat potřebám našich vojáků v zahraničních operacích a zároveň pro využití v rámci Integrovaného záchranného systému na našem území," je přesvědčen ministr obrany Martin Barták.

Součástí kontraktu je i zajištění logistické podpory, operačního a logistického vybavení a výcviku létajícího a technického personálu.

Zároveň zahrnuje i závazný slib realizování offsetových programů průmyslové spolupráce. A to alespoň v cenové výši stoprocentní hodnoty celého kontraktu.

Nový letoun by měl do konce tohoto měsíce projít několika zkouškami, aby mohl být prvního února předán do vlastnictví armádě. Následovat by měl výcvik personálu pro tento typ letadla, který bude probíhat až do konce dubna.

Zbylé tři letouny armáda obdrží do konce roku - jeden v dubnu a další dva v listopadu. Čtveřici nových strojů pak doplní ještě pátý, který Česko vymění se španělskou zbrojovkou za pět bitevních letadel L-159.

Vyřazené ruské letouny Antonov An-26 pak armáda plánuje nabídnout jiným organizačním složkám státu.

"Pokud se nenajdou zájemci, budou následně nabídnuty k prodeji formou výběrového řízení," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová.

 

Právě se děje

Další zprávy