Premiér odkryl hymnu v novém hávu. Poslechněte si ji

Michal Žák Michal Žák, miz
28. 9. 2008 21:01
Novou verzi dirigoval světoznámý Jiří Bělohlávek
Foto: Evropská komise

Praha - Premiér Mirek Topolánek představil na slavnostním večeru v Pantheonu Národního muzea nové nahrávky české státní hymny.

"Podobně jako vlajka, i hymna udržuje náš pocit sounáležitosti. Za těch devadesát let zněla při nejrůznějších příležitostech v nejrůznějších provedeních," připomněl předseda vlády nedlouhou historii.

Nahrávka je podle něj jen malým dárkem k devadesátému výročí vzniku samostatného československého státu. "Symboly jsou důležité. Národ bez symbolů je národem bez minulosti i bez budoucnosti," uvedl během večera Topolánek.

"Náš stát a náš národ budou žít tak dlouho, dokud se bude zpívat ´zemský ráj to na pohled´," dodal k novému nastudování skladby ze hry Františka Škroupa Fidlovačka.

Výročí ovšem není jediným důvodem pro pořízení nových nahrávek. Tím dalším je blížící se předsednictví České republiky Evropské unii. Při té příležitosti bude hymna zaznívat častěji, než je obvyklé.

Čtěte o kampani k předsednictví: Osladíme vám to, vzkazuje Praha Evropské unii

Čtyři verze hymny nastudoval Orchestr Národního divadla pod vedením světoznámého dirigenta Jiřího Bělohlávka. Světu se představily v Den české státnosti, který je podle premiéra hůře uchopitelný. "Rád bych k němu ale upoutal větší pozornost," řekl.

V prvním případě jde o čistě orchestrální podání. Druhou verzi nazpíval jeden ze státních symbolů České republiky sbor Národního divadla. Další dvě varianty vznikly za přispění sólistů - Kateřiny Kněžíkové a Adama Plachetky.

Nové nahrávky státní hymny si poslechněte zde (Zdroj: Vláda ČR):

Hymna ČR v podání Orchestru ND
Hymna ČR v podání sboru a Orchestru ND
Hymna ČR v podání Kateřiny Kněžíkové a Orchestru ND
Hymna ČR v podání Adama Plachetky a Orchestru ND
 

Právě se děje

Další zprávy