Trampové ničí unikátní archeologické naleziště

Pavel Baroch
21. 4. 2008 18:04
Na Kokořínsku jsou desítky nelegálních tábořišť
Nepovolené tábořiště v CHKO Kokořínsko
Nepovolené tábořiště v CHKO Kokořínsko | Foto: Archiv

Česká Lípa - Chráněná krajinná oblast Kokořínsko patří mezi nejvýznamnější pravěká naleziště ve střední Evropě. Problémem je, že tyto památky na dávné osídlení už roky nenávratně ničí trampové, kteří si ve skalních dutinách a pod převisy staví bez povolení tábořiště.

V severozápadní části chráněného území jsou takových tábořišť desítky. Mnohé z nich si trampové vylepšují tím, že do země hloubí ohniště nebo zakopávají dřevěné kůly.

"Tato oblast je tak známa jako odstrašující příklad selhání ochrany přírody a archeologických památek v české i zahraniční literatuře," uvedlo ve své stížnosti Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, které se rozhodlo, že tento stav změní a obrátilo se na liberecký krajský úřad a Českou inspekci životního prostředí.

Trampové se ohradili. Nic neničíme, přírodu se naopak snažíme chránit, tvrdí.

Jeden z prvních nálezů lidských kostí

Umělecká historička Jana Maříková-Kubková ukazuje vykopávky pod třetím nádvořím Hradu
Umělecká historička Jana Maříková-Kubková ukazuje vykopávky pod třetím nádvořím Hradu | Foto: Ondřej Besperát

Jana Maříková-Kubková z Archeologického ústavu Akademie věd uvedla, že v jeskyních Kokořínska jsou pozůstatky prakticky ze všech v Česku známých období a kultur včetně pozdního paleolitu, římské éry nebo vrcholného středověku.

Archeologové zde například objevili jedny z prvních lidských kostí na českém území, konkrétně šlo o zuby a části lebeční kosti.

Při výzkumech se tu našly i další unikáty: kuchyně, varná ohniště z říčních valounů nebo varné jamky. Jistý americký badatel, který zde zkoumal pazourky, objevil i doklady o práci s peřím a kůží.

"Je to jedna z nejstarších nejhustěji osídlených oblastí na našem území. Je to unikát z archeologického i přírodního hlediska," řekla Aktuálně.cz umělecká historička Maříková-Kubková, která se výrazně podílela na znovuobnovení původní hrobky Karla IV. v chrámu svatého Víta na Pražském hradě.

Nepovolené tábořiště v CHKO Kokořínsko
Nepovolené tábořiště v CHKO Kokořínsko | Foto: Archiv

Stovka nelegálních tábořišť

Lidé z Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě při mapování skalních převisů zjistili, že na ploše 40 kilometrů čtverečních je bezmála sto nepovolených tábořišť. Vážněji narušených je polovina slují s tábořišti.

"Údaje bohužel nejsou definitivní, neboť mapování území stále pokračuje," uvedlo muzeum ve svém dopise pro krajský úřad a ekologickou inspekci, který má Aktuálně.cz k dispozici. Muzeum si zároveň postěžovalo na vedení Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, které vědci upozornili na poškozování historických památek už před časem.

"Z dosavadních postojů CHKO Kokořínsko však od počátku cítíme spíše nechuť tuto problematiku řešit," uvedlo muzeum.

Panoramatický pohled na hrad Kokořín.
Panoramatický pohled na hrad Kokořín. | Foto: Josef Mašek

Řešení? Může trvat roky

Správa CHKO Kokořínsko, respektive její nadřízená organizace Agentura ochrany přírody a krajiny uvedla, že se k této otázce vyjádří v nejbližších dnech.

Podle České inspekce životního prostředí to ovšem bude trvat možná až několik let, než se podaří problém s trampy vyřešit.

"Jednorázový zákaz nelegálních tábořišť by přinesl jen krátkodobý efekt, tábořiště by vznikla znovu," řekla Aktuálně.cz mluvčí inspekce Ivana Awwadová, podle níž inspektoři jednají o této otázce s vedením CHKO Kokořínsko a dalšími institucemi.

Awwadová dodala, že řešením by bylo najít vhodné místo pro oficiální tábořiště, kam by trampové mohli jezdit, aniž by poškozovali vzácné historické památky.

Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně.
Hodnota hub každoročně na území ČR nasbíraných dosahuje podle odhadů mykologické společnosti v dobrých letech až k hranici 400 milionů korun ročně. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Cítíme se tady jako doma

Trampové tvrdí, že na Kokořínsku se první tábořiště objevovaly už v 60. letech minulého století. Proti likvidaci svých tábořišť se chtějí bránit.

"Cítíme se tam doma," uvedl pro Aktuálně.cz tramp s přezdívkou Řopík. "My trampové v lesích pomáháme, dáváme ho do pořádku po baťůžkářích, kteří zde zanechávají odpad na každém kroku. Snažíme se být lesu prospěšní."

Řopík se ohradil proti tvrzení archeologů, že trampové ničí archeologické památky. "Trampové byli v této oblasti od počátku 60. let a kempy zde stojí od těch dob," sdělil Řopík. "Tudíž zde již nic nelze najít a přesto chtějí archeologové kempy zbourat a provádět výzkum. To si protiřečí a lze tedy tvrdit, že chtějí pouze vyhnat trampy."

 

Právě se děje

Další zprávy