Faltýnek z ANO: Opustit Agrofert? Když to nařídí šéf

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
30. 10. 2013 17:25
Lídr Olomoucké kandidátky chce ve Sněmovně lobbovat za zemědělce, tedy i za Babiše.
Nově zvolený poslanec Jaroslav Faltýnek.
Nově zvolený poslanec Jaroslav Faltýnek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Olomoucký lídr hnutí ANO a nově také šéf klubu poslanců strany Jaroslav Faltýnek se zatím nerozhodl, zda opustí posty ve firmách Babišova holdingu Agrofert.

Konečné slovo prý bude mít Andrej Babiš, který je teď jeho nadřízeným v práci i v politice. "Budeme se o tom bavit se šéfem. A jak on řekne, tak to bude," říká Faltýnek.

Čerstvý politik zasedá v představenstvu Agrofertu a angažuje se i v dalších čtyřech firmách spojených s holdingem. Je také členem představenstva Agrární komory České republiky a dlouhodobě lobbuje za české zemědělce. Jako manažer potravinářského gigantu v tom hodlá pokračovat i ve sněmovně.

Za střet zájmů to nepovažuje, odmítl otázky v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Zůstanete i jako poslanec v představenstvech a dozorčích radách firem spojených s Agrofertem?

JF: Nevím. Zatím jsme to s panem Babišem neřešili.

A.cz: Pan Babiš našemu deníku řekl, že jeho i vaše angažmá v Agrofertu řeší firemní právníci.

Agrofert je soukromá firma, takže tam k žádným střetům zájmů nedochází. Je to spíš o kapacitě a časových možnostech vše zvládnout. Budeme se o tom bavit se šéfem, a jak on řekne, tak to bude.

A.cz: Váš šéf se hájí tím, že už Agrofert prakticky neřídí a že to za něj zvládají jeho schopní manažeři. Nejste právě vy jeden z nich?

U nás ve firmě to funguje tak, že panu Babišovi se podařilo vytvořit tým lidí, na který se může spolehnout. On se věnuje hlavně firmám, které nefungují. Tam se snaží hledat schopné lidi. Já mám fyzicky na starosti jen pár společností a v těch firmách jsou špičkoví manažeři. Já v tom problém nevidím vůbec, mám tam spíš kontrolní činnost.

A.cz: Čemu se chcete ve Sněmovně věnovat?

Já jsem poslední dobu fungoval v rámci lobbingu ve prospěch českého zemědělství. V tom chci pokračovat dál. Nevím samozřejmě v jaké pozici ve sněmovně, ale chtěl bych se tomu věnovat.

A.cz: Přijal byste post ministra zemědělství?

To v žádném případě. Pan Babiš to řekl několikrát, že by to bylo vnímáno jako střet zájmů, protože jsme zemědělci, potravináři.

A.cz: Nebudete ale ve střetu zájmů tak jako tak, pokud posty ve firmách neopustíte? Budete poslanec, který chce lobbovat za zájmy českých zemědělců, a zároveň budete "český zemědělec".

Tomu nezabráníme, že si to někdo bude myslet. Ale uveďte nějaký konkrétní příklad.

A.cz: Třeba prosadíte zákon, který zvýhodní české zemědělce…

No to by snad bylo dobře ne?

A.cz: …ale zároveň tím zvýhodníte vlastní firmu.

No to je pravda. Co je na tom špatného?

A.cz: Nevidíte v tom střet zájmů?

Dám vám konkrétní příklad - bojujeme za chovatele prasat a drůbeže. A my jsme jedni z největších chovatelů prasat a drůbeže v České republice, to je pravda. Ale když se podíváte na rentabilitu těchto dvou odvětví, zjistíte, že jsou ve ztrátě. Zůstali tu ti poslední blbci, kteří věřili, že se to obrátí.

Ta doba přichází. Je před námi nové sedmileté období a nám se podařilo v minulosti za ministrů Fuksy, Bendla a Tomana tento obor mírně podpořit, aby úplně nezdechl. Okolní státy podporují vlastní chovatele prasat a kuřat dlouhodbě. My jsme to deset let nedělali a kvůli tomu to tady vypadalo, jak to vypadalo. My dovážíme 50 % vepřového masa z venku, což je škoda. Proč? Vždyť to můžou dělat čeští lidi, ne?

 

Právě se děje

Další zprávy