Ředitel PORG Metelka se dohodl s Romanem, zůstane

Prokop Vodrážka
Aktualizováno 22. 1. 2014 12:00
Situace na škole se zklidnila. Metelka dostal garance autonomie.
Václav Klaus mladší se svým otcem a Martinem Romanem při otevírání nové školy PORG
Václav Klaus mladší se svým otcem a Martinem Romanem při otevírání nové školy PORG | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ředitel Nového PORG Martin Metelka se dohodl na další spolupráci s hlavním sponzorem školy Martinem Romanem, stáhl svoji rezignaci a v pozici ředitele zůstane.

Podle ředitelky společnosti PORG se situace ve škole zklidnila. "Ve svých funkcích tak nakonec zůstává celé vedení školy," řekla Aktuálně.cz.

"S panem Martinem Romanem se nám podařilo nalézt dohodu na dalším pedagogickém směřování Nového PORG a vedení školy ve své původní sestavě má důvěru a veškeré pravomoci pro jeho realizaci," napsal Metelka v dopise adresovaném studentům a rodičům školy.

Metelka se rozhodl rezignovat na svou funkci v pondělí. Hlavním důvodem byla především neshoda na kompetencích, které mají mít ředitel a předseda správní rady.

"Moje osoba a jméno jsou zárukou, že Nový PORG bude pokračovat jako doposud. Já sám ale žádné takové záruky nemám," řekl ve svém pondělním rezignačním prohlášení.

Po dalším jednání s Romanem se však spory o to, kdo a jak školu řídí, nejspíše podařilo vyřešit. „Dostali jsme garance pedagogické autonomie a shodli jsme se na tom, že jedním z členů správní rady se stane zástupce rodičů," dodal Metelka.

Ten v dopise Romanovi poděkoval za „velkorysost v jednání a za pochopení pro naši potřebu jistoty a kontinuity."

Klaus je z minulého století

Před Metelkou opustil vedení školy dlouholetý ředitel Václav Klaus mladší. Jako důvod uvedl narůstající neshody mezi ním a bývalým ředitelem státní firmy ČEZ Martinem Romanem. Ve svém rozlučkovém dopise uvedl, že hlavní neshody panují ohledně směřování a úrovně školy, pedagogických záležitostí nebo hodnocení pracovníků a přijímacího řízení.

Podle zakladatele PORG Ondřeje Šteffla byl problém v rozdílném názoru na pedagogické směřování školy. Uvedl to v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Klaus je podle něj "z minulého století" a klade důraz především na akademické směřování školy. Naopak Roman se snaží držet moderních trendů a chce školu zaměřit spíše na tzv. „non cognitive" skills. Tedy ke schopnostem lépe komunikovat a prezentovat, být asertivní a umět vyjednávat nebo řešit konflikty.

 

Právě se děje

Další zprávy