Po Klausovi mladším opouští PORG další ředitel

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
Aktualizováno 20. 1. 2014 14:30
Martin Metelka už nepovede PORG Libeň. Rodiče stojí za profesorským sborem.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po Václavu Klausovi mladším opouští První obnovené soukromé gymnázium (PORG) další ředitel. Na své křeslo v čele Nového PORGu se rozhodnul rezignovat Martin Metelka.

Důvodem jeho odchodu mají být stejně jak u Klause neshody s předsedou správní rady Martinem Romanem. Prý se také neshodli na kompetencích, které mají mít ředitel a předseda správní rady.

"Moje osoba a jméno jsou zárukou, že Nový PORG bude pokračovat jako doposud. Já sám ale žádné takové záruky nemám, a proto jsem dnes podal svou rezignaci na pozici ředitele Nového PORG. Se současným stavem a se způsobem, jakým do něj byla škola zavlečena, se nemohu smířit. Pro nápravu vzniklé situace jsem udělal, co bylo v mých silách. Bez reálného výsledku," napsal Metelka v rezignačním prohlášení, které škola zveřejnila.

Za Martina Metelku se postavil profesorský sbor v čele s ředitelkou PORG Libeň Andreou Vyškovou, která informovala o postoji profesorů v prohlášení rodičům. "Je to právě a jedině on, kdo může v této chvíli vyvést celý PORG z krizové situace. Proto za Martinem Metelkou stojíme a věříme, že pro dobro celého PORGu bude znovu přizván k jednacímu stolu," uvádí.

Rodiče stojí za profesorským sborem

Václav Klaus mladší se rozhodnul gymnázium opustit po 15 letech v čele školy. Jako důvod uvedl narůstající neshody mezi ním a bývalým ředitelem státní firmy ČEZ Martinem Romanem. Ve svém rozlučkovém dopise uvedl, že hlavní neshody panují ohledně směřování a úrovně školy, pedagogických záležitostí nebo hodnocení pracovníků a přijímacího řízení.

Roman je hlavním sponzorem školy a také předsedou správní rady gymnázia. Klaus podle svých slov dokonce nabídl Romanovi, že mu škola vrátí veškeré prostředky, které do ní investoval. Předseda správní rady však prý nabídku odmítl.

Rodiče podle ředitelky Vyškové vyjadřují podporu a sympatie učitelskému sboru. "Pan předseda Roman je večer pozval do školy, aby jim celou situaci vysvětlil," doplnila ředitelka.

 

Právě se děje

Další zprávy