Kuplíři týrali dívky z E55 hladem. Některé i zdrogovali

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 4. 2012 12:35
Pokud žena nevydělala za noc dost peněz, nedostala najíst nebo byla bita
Ilustrační záběr
Ilustrační záběr | Foto: Reuters

Praha - Elitní detektivové rozbili mezinárodní gang, který na silnici E55 řadu let obchodoval s lidmi.

Kuplíři hledali dívky v severních Čechách, na Ostravsku, v jižních Čechách ale i na Slovensku. Využívali především ženy v tíživé sociální a ekonomické situaci a drogově závislé.

Ty, které se nechaly nalákat, poté odvezli do jižních Čech, kde je u silnice E 55 nutili k prostituci.

Každá žena musela vydělat denně nejméně 150 eur. Pokud se jí to nepovedlo, nedostala prý najíst, byla bita, případně nedostala pervitin. Jeden z mužů ho vyráběl, droga byla ženám občas aplikována i proti jejich vůli.

Zadrženým mužům hrozí až dvanáctileté vězení. Hlavou organizace byl podle detektivů třicetiletý Čech, který už ve vězení je za jinou trestnou činnost, informoval Pavel Hanták, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

V organizované skupině bylo sedm Čechů, Slovák, Ukrajinec a Chorvat. Podle policie oslovovali dívky a mladé ženy v hernách, na diskotékách, ale také v blízkosti diagnostických a výchovných ústavů a nabízeli jim slušnou práci a ekonomickou nezávislost.

Skupina se údajně pravidelně scházela v motorestu v obci Skoronice. Podle obvinění měl každý z mužů od šéfa přidělené území, kde mohl mít po jeho souhlasu postavenou "svou" prostitutku.

Obětí byly desítky žen

Pervitin podle policie vyráběl jeden z mužů. Drogu prodával, ale také předával organizátorovi a dalším mužům ve skupině, kteří se zřejmě podíleli na distribuci. Sami drogy také brali a ženám na nich vytvářeli závislost. "Podle detektivů minimálně v jednom případě byl pervitin nitrožilně aplikován mladé ženě i přes její aktivní odpor," uvedl Hanták.

Při domovních prohlídkách detektivové zajistili varnu na výrobu pervitinu a menší množství krystalické látky, která byla zaslána na expertizu. Nalezeny byly také osobní doklady několika mladých žen.

Skupina trestnou činnost páchala několik let. Detektivové odhadují, že k prostituci donutili několik desítek žen ve věku od 16 do 40 let. Peníze, které pro ně ženy vydělaly, skončily zvětší části v hracích automatech. Pět mužů bylo na návrh českobudějovického státního zástupce umístěno do vazby. Čtyři jsou stíháni na svobodě.

 

Právě se děje

Další zprávy