Tahanice o Troubky, obec zůstává bez povodňové ochrany

Pavel Baroch
17. 8. 2012 10:00
Troubky se staly symbolem povodní 1997: zahynulo 9 lidí, polovina domů padla
Velká voda dorazila i v roce 2010.
Velká voda dorazila i v roce 2010. | Foto: Petr Protivánek

Troubky - V létě 1997 se přes Troubky přehnala povodňová vlna, která usmrtila devět obyvatel a více než polovinu domů zbořila. Z obce se stal symbol katastrofálních povodní, do té doby nejničivějších v novodobé historii.

Uběhlo 15 let, Troubky už sice nejsou tak zranitelné jako tehdy, dokonce před dvěma lety přežily další povodeň, ale opravdu účinnou ochranu před velkou vodou stále nemají.

Podle ministerstva zemědělství si za to Troubky mohou do značné míry samy, protože se na rozdíl od jiných měst a vsí podél Bečvy nezapojily do přípravy systému protipovodňové ochrany, s jehož budováním se má začít příští rok.

Starosta Radek Brázda namítá, že navrhované hráze v okolí Troubek zasahovaly do pozemků soukromých majitelů. Proto obec nyní připravuje alternativní řešení, které více využívá obecních pozemků.

Návrh nám nevyhovoval

"Protipovodňová ochrana, která nám byla navrhovaná, pro nás nebyla tím pravým ořechovým," řekl Aktuálně.cz Brázda. Dodal, že na přelomu srpna a září by měl být troubecký návrh hotový. Pak ho radnice předloží Povodí Moravy.

"Vzhledem k tomu, že Troubky nepřijaly navrhovaná opatření - prstencové ohrázování -, která byla zahrnuta do studie Pobečví, a rozhodly se hledat další alternativní řešení, které se v současné době zpracovává, nemůžeme v tuto chvíli přesně určit, do jaké míry a jakým způsobem bude obec chráněna," řekla Aktuálně.cz mluvčí podniku Gabriela Tomíčková. 

"Námi navrhované opatření mělo Troubky ochránit proti povodni z roku 1997," dodala. Zatím jsou Troubky částečně chráněny před menší vodou, než která se přelila přes obec před 15 lety.

Ochrana pro 110 tisíc lidí

Povodí Moravy uvedlo, že komplexní ochrana před povodněmi pro 110 tisíc obyvatel podél Bečvy se připravovala se čtyřmi ministerstvy, Olomouckým krajem a třinácti městy a obcemi - s výjimkou Troubek.

V první etapě v letech 2013 až 2015 se počítá se čtyřiadvaceti protipovodňovými opatřeními za zhruba dvě miliardy korun. Na čtyřiceti kilometrech Bečvy od soutoku s Moravou se postaví hráze, zídky nebo se zvýší kapacita koryta řeky.

"Lokální stavby zajistí ochranu před průtoky 650 až 700 metrů krychlových za vteřinu, což představuje dvaceti- až padesátiletou vodu," uvedl Radim Světlík, generální ředitel Povodí Moravy.

Mluvčí podniku Gabriela Tomíčková dodala, že stavy jsou sloučeny do logických celků, navazují na sebe, ale zároveň jsou na sobě nezávislé. "Tím pádem není ochrana ostatních sídel časově vázaná na výstavbě v Troubkách," vysvětlila Tomíčková.

Poldr Teplice

  • Retenční prostor: zhruba 33 milionů metrů krychlových.
  • Maximální výška: asi 12,5 metru.
  • Plocha zátopy: při maximální hladině 623 hektarů.

Připravuje se velký poldr

Ochranu před stoletou vodou, která tento region postihla v roce 1997, by měl zajistit velký poldr Teplice. S jeho vybudováním se počítá v letech 2018 až 2021.

Přípravu projektu, který se několikrát upravoval, komplikovalo v minulých letech jednání s desítkami majitelů domů a pozemků.

"Výstavbou poldru Teplice budou dotčeny například nemovitosti v lokalitách Kamenec a samota Kačena. S vlastníky těchto nemovitostí, stejně jako s vlastníky všech ostatních nemovitostí, začne počínaje rokem 2013 intenzivní jednání," řekla Aktuálně.cz mluvčí Tomíčková.

Po vybudování poldru Teplice volá už roky i radnice v Troubkách. "Ten by nám hodně pomohl," poznamenal starosta Radek Brázda. 

Ochrana za 5,8 miliardy korun

Celkem si protipovodňová opatření v Pobečví včetně poldru Teplice vyžádají asi 5,8 miliardy korun, které se získají z různých zdrojů včetně státních prostředků. Povodně v roce 1997 přitom v tomto regionu způsobily škody za 6,8 miliardy, v roce 2010 dalších bezmála 2,3 miliardy.

"Návratnost nákladů je tedy při dosavadních škodách jednoznačně zřejmá," konstatoval Jiří Zedníček, manažer projektu Pobečví. Města podél řeky jsou s výjimkou Troubek s navrhovanými opatřeními spokojena.

"Souhlasíme s navrženým řešením protipovodňových opatření, která mohou v dohledné době ochránit Přerov před povodněmi. Na území města by se tak mělo postavit třináct staveb," řekl například Michal Zácha, náměstek primátora Přerova.

 

Právě se děje

Další zprávy