Jizerská 50 i bez sněhu. Pěšky, na kole nebo koloběžce

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
12. 1. 2014 13:38
Na trať zrušené Jizerské 50 se vydalo několik stovek nadšenců.
Jizerská 50 - takový obrázek letos v Bedřichově neuvidíte.
Jizerská 50 - takový obrázek letos v Bedřichově neuvidíte. | Foto: j50.cz

Bedřichov - Zhruba 200 až 300 lidí se v neděli vydalo z Bedřichova v Jizerských horách na "indiánský běh", který vede po trase zrušeného závodu běžkařů Jizerská 50

"Někteří šli pěšky, jiní jeli na kole, pár desítek si přineslo i starší lyže a legenda závodu Ladislav Míka, který nechyběl na startu žádné Jizerské 50, vyrazil na koloběžce,"  řekl člen pořádajícího libereckého Skiklubu J50 Jiří Langer.

Jizerská 50 se měla uskutečnit po 47., kvůli nedostatku sněhu ji ale museli pořadatelé zrušit. Paradoxně, když v neděli vyrazili účastníci "indiánského běhu" na trať, začalo sněžit. 

"Kdyby závod odložili na odpoledne, tak se mohlo závodit," vtipkovali na startu někteří z borců. Kdo si přinesl lyže, musel jít pěšky asi tři kilometry, než si je mohl nasadit.

Letošní Jizerská 50, závod sérií Worldloppet, Ski Classics a české SkiTour, byla vyprodaná. Na start hlavního závodu na 50 km klasicky mělo dnes vyrazit 4800 lyžařů. Jizerskou 50, jež se běhá od roku 1968, museli pořadatelé zrušit po páté v historii. Pořadatelé závodu se budou snažit pro příští roky vyjednat s organizátory dálkových běhů Ski Classics a Worldloppetu pevný náhradní termín.

Tím, že se letos neběželo, mohli organizátoři Jizerské 50 více zdůraznit, že soutěžení běžkařů je také Memoriálem expedice Peru 70. To se koná na paměť československé horolezecké výpravy, která zahynula 31. května 1970 při zemětřesení pod kamennou lavinou hory Huascarán. Pietní akt za 15 zemřelých horolezců se uskutečnil dnes na bedřichovském stadionu.

 

Právě se děje

Další zprávy