Sobotka obrátil, ČSSD dá důvěru Rusnokově vládě

Domácí Domácí
6. 8. 2013 19:45
Den před jednáním sněmovny by mělo být jasno také o postoji KSČM a především ČSSD. Vládu podpoří i Josef Dobeš, Rusnokův kabinet má tak slíbených 92 hlasů
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Špičky sociální demokracie se v úterý rozhodly dát důvěru vládě Jiřího Rusnoka, sestavené pod patronátem prezidenta Miloše Zemana bez ohledu na názor parlamentních stran.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka na poslední chvíli změnil svůj postoj, že strana nemá hledět na souboj parvice a levice a místo toho bránit principy parlamentní demokracie, a rozhodl se navrhnout svým spolustraníků ve vedení ČSSD a poslancům variantu, kterou by od něj ještě den před tím čekal málokdo.

Nejprve schůzku nejužšímu vedení a pak předsednictvu přišel s tím, aby strana podpořila během středečního hlasování v Poslanecké sněmovně Rusnokův kabinet, ačkoli dosud vystupoval proti němu.

"K demokracii patří i respekt k názoru členů a voličů," obhajoval posléze svůj obrat. „Měli jsme ráno možnost vybrat si ze dvou cest. Tu, kterou jsem předložil na minulém předsednictvu, to by byla cesta, který by ČSSD rozdělila," pokračoval v obhajobě svého ústupku.

Před čtrnácti dny totiž straníkům navrhl, aby místo hlasování opustili sál, čímž by ve skutečnosti podpoře Rusnoka a spol. zamezili. Návrh vypustil do veřejného prostoru ještě den před jednáním stranického vedení. V úterý ráno ale již podle účastníků jednání nezazněl.

"Spočítal si, že nemá většinu," vysvětluje obrat člen širšího vedení, který se účastnil vyjednávání podpory pro Rusnoka.

Faktem je, že většinový názor na podporu Rusnokova kabinetu byl čitelný i z tváří poslanců a členů předsednictva, kteří se účastnili klíčového jednání. Převažoval spokojený výraz, odsudky zněly výjimečně. "Jsme jednotní, až to je nuda," komentoval společné jednání zákonodárců a stranických špiček jeden z jejich účastníků na "přestávkové" cigaretě.

Sociálnědemokratické poslance také ještě čeká schůzka s premiérem Jiřím Rusnokem. Na postoji by se ale nemělo již nic změnit.

Den před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka je tak jasné, že svůj hlas vládě ve středu dají Věci veřejné, KSČM i ČSSD.

Rusnokův kabinet již v pátek slíbil podpořit nezařazený poslanec Josef Dobeš, zatím má tak přislíbených 92 hlasů, což by mu ale na získání důvěry stačit nemělo. Potřebuje totiž většinu hlasů od přítomných poslanců a koaliční strany zatím slibují jednotu, což s pomocí nezařazeného poslance Doktora znamená 101 hlasů.

Pro podporu vlády se po Rusnokově odpolední návštěvě rozhodli také poslanci KSČM. K programu vlády mají ale výhrady.

"Sněmovní výbor podporuje předčasné volby a podpora vlády Jiřího Rusnoka je nejrychlejší krok," uvedl po jednání předseda strany Vojtěch Filip.

Grémium VV navštívil premiér už v úterý dopoledne, diskutoval s ním o svém programovém prohlášení i o 21 požadavcích, které na něj VV kvůli vyslovení důvěry mají.

Mezi ně patří například zrušení sKaret, transparentní vyšetřování politických kauz nebo dostavba Temelína. Ta je podle VV politickým rozhodnutím, které by tak Rusnokova vláda neměla dělat.

"Na programových bodech jsme s premiérem našli shodu, proto podpoříme vládu Jiřího Rusnoka," řekla předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová.

V úterý se schází také strany z bývalé koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Ta již dříve prohlásila, že vládu nepodpoří.

TOP 09 v úterý stanovisko znovu zopakovala a její předseda Karel Schwarzenberg navíc prohlásil, že pokud vláda skutečně důvěru nezíská, představí původní koalice vlastní kabinet.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová České televizi zase řekla, že hlavním poselstvím po jednání ODS bude apel na nezařazené poslance.

"Jsme schopni postavit vládu parlamentní většiny, vyzýváme proto strany, aby se místo stranického pohledu drželi toho parlamentního," dodala.

Schwarzenberg: za nás přijdou všichni

Rusnok již dříve prohlásil, že věří, že získá 96 až 97 hlasů a důvěru by tak mohl získat. Bývalá koalice ODS, TOP 09 a LIDEM ale tvrdí, že má na své straně 101 poslanců.

Záleží ovšem na tom, kolik poslanců na středeční schůzi opravdu dorazí. Většina se totiž bude počítat z počtu přítomných zákonodárců, někteří se ale kvůli dovoleným nemusí zúčastnit.

Schwarzenberg v úterý řekl, že všech 42 poslanců za TOP 09 slíbilo, že se na středeční hlasování dostaví, pokud budou zdrávi. Podle předsedkyně Karoliny Peake by se měli dostavit i všichni poslanci ze strany LIDEM. V plném počtu by podle Němcové měli být i poslanci ODS.

Rozhodnou nezařazení

Pokud by bylo přítomno všech 198 poslanců (Pekárek a Rath jsou ve vězení, respektive ve vazbě), potřebuje premiér 100 hlasů. Sociální demokraté, Věci veřejné a KSČM jich ale dají dohromady pouze 91. Rozhodující hlasy tak budou mít nezařazení poslanci, z nichž podporu Rusnokovi přislíbil zatím jen Josef Dobeš.

Téměř všichni ostatní nezařazení poslanci tvrdí, že budou aktivně hlasovat proti vládě. Pokud své slovo dodrží, jsou ve hře pouze další dva hlasy někdejších členů Věcí veřejných - Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí.

"Jsem rozhodnutý. Do sněmovny přijdu a budu hlasovat. Jak, to vám neprozradím," řekl Škárka pro Aktuálně.cz.

Nezařazený poslanec Radim Fiala (dříve ODS) uvedl, že při hlasování opustí jednací sál.

Kristýna Kočí uvedla, že stanovisko zaujme až ve středu. Kritizovala například, že v programu vlády chybí boj proti korupci. Tento problém se ale dost možná vyřešil při úterním jednání Rusnoka s Věcmi veřejnými, kterým slíbil prošetření politických korupčních kauz.

 

Právě se děje

Další zprávy