Sobotka rýsuje možnost, jak se smířit se Zemanem

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 3. 2013 11:00
Jsem připraven udělat vše, aby pro ČSSD neopakoval model ODS vs. Klaus, říká předseda ČSSD
Michal Hašek podal ruku Zemanovi jako první. Sobotka ho chce ve vedení ČSSD.
Michal Hašek podal ruku Zemanovi jako první. Sobotka ho chce ve vedení ČSSD. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Může mi vyvstat konkurent i přímo na sjezdu, ale popravdě to nečekám, říká Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Aktuálně.cz. A dodává: Už bych ho někde musel zahlédnout.

O svém zvolení na nadcházejícím sjezdu ČSSD příliš nepochybuje, i když říká, že "nikdo nemá nic jisté".

Každopádně bude na sjezdu vehementně prosazovat, aby se do vedení strany dostal opět i Jiří Dienstbier, sice neúspěšný kandidát sociálních demokratů na prezidenta, ale se slušným ziskem hlasů.

A Bohuslav Sobotka připouští, že zvolení, nebo nezvolení Dienstbiera místopředsedou strany bude i testem Sobotkovy síly.

Ohledně nového prezidenta Miloše Zemana má jasno: ČSSD udělal vše pro to, aby se s bývalým předsedou, kterého nepustila do prezidentského úřadu před deseti lety, smířila.

Zda to stačí, ukáže čas.

Aktuálně.cz: Mluvíte o jednotě, Jiří Dienstbier ale mluví o pnutí ve straně před sjezdem. Jak je z vašeho pohledu veliké?

Sobotka: Určitě je menší, než bylo před dvěma lety. Myslím si také, že na sjezdu nebudou muset delegáti řešit tolik personálních dilemat, jaké řešili před dvěma lety v Brně. Doufám, že se sociální demokracie představí na sjezdu v dobré kondici.

A.cz: Může se stát, že vám vyvstane protikandidát přímo na sjezdu?

To se určitě stát může, protože ČSSD je demokratická politická strana, volit budou delegáti, nikdo nemá zvolení jisté. Ani různí favoriti. Doufám, že delegáti budou volit v zájmu silné sociální demokracie, která bude mít šanci vyhrát příští volby.

A.cz: Ale jinak: čekáte protikandidáta?

Zatím to nepokládám za příliš pravděpodobné, protože jsem v intenzivním kontaktu se členy strany, delegáty, navštěvuji jednotlivé regiony. Pokud by se takový kandidát objevil, tak už bych ho musel potkat.

Nezvolení Dienstbiera by bylo pro ČSSD sebevražedné

A.cz: Zatímco první místopředseda Michal Hašek jmenuje, kdo všechno by měl být ve vedení ČSSD, vy jste zmiňoval jen dvě jména: právě Haška a pak Jiřího Dienstbiera. Kdyby Jiří Dienstbier neprošel, neukázalo by to na vaši ne úplně nejpevnější pozici v čele strany?

Já se bráním pokušení, abych řekl delegátům svoji konkrétní personální představu předtím, než budou volit. Tak doufám, že se mi to povede.

Za jmény, která jsem veřejně řekl, si stojím. Pokládám za důležité, aby ve vedení zůstal Michal Hašek, který reprezentuje krajskou politiku sociální demokracie - tak je dnes ČSSD v exekutivě, zatímco na celostátní úrovni jsme už sedmým rokem v opozici.

A jednoznačně podporuji zvolení Jiřího Dienstbiera, který oslovuje středové voliče, mladé voliče, je to nejpopulárnější politik, v prezidentské volbě získal 830 tisíc hlasů. Jednoznačně do vedení strany patří.

A.cz: Ale jeho pozice ve straně není nejsilnější. Proto jsem se ptal spíš na to, zda byste jeho zvolení nebo nezvolení bral jako test své síly...

Určitě by to byl test. Toho, do jaké míry se mi stranu přesvědčit, aby pracovala na svém volebním vítězství. Nezvolení Jiřího Dienstbiera by podle mého názoru byla sebevražedná tendence.

Vztahy se Zemanem jsme narovnali

A.cz: Nebojíte se, že se s Milošem Zemanem bude opakovat model ODS-Klaus?

Jsem připraven udělat vše pro to, aby se neopakoval. Myslím, že by to občany nekonečně otrávilo, kdybychom zažívali pokračování nějaké války mezi premiéry a prezidentem.

Tady je silná programové blízkost, Miloš Zeman býval sociálním demokratem, sociální demokracie ho ve druhém kole podpořila, já osobně jsem ho volil, a na řadě témat se podle mého názoru určitě shodneme.

A.cz: Chci si ale ujasnit jeden rozpor: osobně jste Miloše Zemana podpořil, vyjádřil jste radost nad jeho zvolením, na druhou stranu jste ohledně spolupráce se Zemanovci řekl, že je to skupina postkomunistů připomínající Bártova Véčka. To je přece strana, která nese Zemanovo jméno, založil ji...

Zemanovci jsou dočasný projekt, podobně jako Bártova Véčka. Víte, problém těchto účelových uskupení postavených narychlo na zelené louce - toto uskupení bylo postaveno na podnikatelských kontaktech Miroslava Šloufa - je, že když tato uskupení musí nést vládní odpovědnost, tak se sesypou jako domeček z karet.

Véčka se sesypala za několik měsíců a Nečasovu vládu podlomilo to množství skandálů, které s sebou tato strana přinesla do vlády.

SPOZ nepokládám za seriózní politickou stranu
SPOZ nepokládám za seriózní politickou stranu | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Přesto: nevyneslo právě toto "podnikatelské uskupení" Miloše Zemana na současný vrchol?

Ne. Miloše Zemana vynesl na vrchol jeho životní příběh. A tu veřejného část jeho příběhu pomáhala psát sociální demokracie v 90. letech. Já jsem pomáhal zvolit Miloše Zemana v roce 1993 v Hradci na sjezdu předsedou sociální demokracie, protože jsem byl přesvědčen, že ji posune dál. A Miloš Zeman uspěl jako lídr opozice a jako sociálně demokratický premiér.

A.cz: Vy jste ale byl součástí Špidlova vedení, které mělo problém před deseti lety pustit Zemana na Hrad. Myslíte, že je vše zapomenuto?

Já jsem vnímal ten krok, který učinila sociální demokracie před druhým kolem prezidentské volby jako něco, co by mělo narovnat vztahy mezi sociální demokracií a Milošem Zemanem. Bude to samozřejmě vyžadovat dobrou vůli z obou stran a jasně deklaruji, že jako předseda sociální demokracie tuto dobrou vůli mám.

Na Hradě se o ČSSD rozhodovat nebude

A.cz: Jste potenciální premiér a Miloš Zeman už veřejně vypráví o svých plánech, včetně legislativních, které by prosazoval i prostřednictvím zákonodárců. Jste připraven i na poziční válku a střety s ním?

Já nevím, jestli máme neustále charakterizovat politiku prostřednictvím válečného slovníku: střety, zákopy, poziční válka. Byl bych velmi rád, abychom po roce 2014 hledali věci, které nás budou spojovat. Po té destrukci, kterou jsme tady zažívali v minulých letech.

A.cz: Ale jste si jist - když vezmeme v úvahu všechny výroky Miloše Zemana, že v případě, kdy vyhraje ČSSD v čele s vámi jako předsedou, že budete i premiérem?

Pokud vyhrajeme volby, pak předpokládám, že předseda sociální demokracie bude premiérem a kdo bude příštím premiérem, rozhodne do značné míry sjezd ČSSD.

A.cz: Ale co na Hradě?

Myslím, že na Hradě se o tom rozhodovat nebude. Na Hradě se nerozhodovalo, kdo bude předseda ODS a nebude se tam rozhodovat ani to, kdo bude předseda sociální demokracie.

Nebyla to schůzka dvou starých přátel

S Milošem Zemanem si netykáme
S Milošem Zemanem si netykáme | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: Připadá ale třeba pro vás v úvahu rozdělení funkcí předseda strany a premiéra?

Myslím, že dlouhodobě takové rozdělení nemůže dobře fungovat. Koneckonců jsem to už zažil, když Stanislav Gross rezignoval na funkci premiéra, skoro rok jsem vedl sociální demokracii jako statutární místopředseda, Jiří Paroubek byl premiérem - a souhlasil jsem s tím, že rozumným řešením je sloučení těchto funkcí.

Podle mě by lídr strany měl za tuto stranu také zastávat nejvyšší exekutivní funkci.

A.cz: Jak jste vnímal to, že jste byl pozván na schůzku s Milošem Zemanem jako jeden z posledních z řad sociálních demokratů?

Nejsem jeden z posledních, určitě si Miloš Zeman pozve další sociální demokraty v příštích týdnech a měsících. Pro mne nebylo důležité pořadí, ale atmosféra schůzky. Byla skutečně věcná, velmi zajímavý dialog.

A.cz: A označil byste tuto schůzku za přátelskou?

My si například s Milošem Zemanem netykáme. Takže nebyla to schůzka dvou starých přátel, byla to schůzka dvou lidí, kteří se deset let neviděli a hledají cestu k tomu, aby byli schopni spolu v budoucnu vést dialog o důležitých a podstatných tématech.

 

Právě se děje

Další zprávy